Снимки

213 млн. лв. допълнително ще бъдат отпуснати за подобряване на образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж”. Така с вече договорените 350 млн. ресурсът за обновяване на училища детски градини и ясли, надхвърля половин милиард. Това съобщи във Велико Търново регионалният зам. министър Деница Николова. Тя поясни, че допълнителното финансиране ще бъде насочено към 22 общини. Проектите на 16 от тях вече са оценени, а останалите предстои да подадат своите проекти. Всяка община може да кандидатства само с един проект, в който трябва да обобщи няколко обекта. След сключването на договорите общините ще имат време да подготвят тръжните процедури и да изберат изпълнителите. Самите ремонти дейности в учебните заведения най-вероятно ще се проведат през лятната ваканция на 2018 г. "Дейностите предвиждат в избраните училища, детски градини и ясли да бъде подобрена енергийната ефективност, да бъде извършена цялостна реконструкция на външната фасада, както и ремонти на дворвете и спортната инфраструктура. Програмата дава възможност и за предоставяне на бюджетна линия за оборудване, което касае учебните кабинети. За нас е изключително приятно, че това се случва в навечерието на първия учебен ден, защото дава възможност оттук нататък да осигурим качествена образователна среда както за учениците, така и за учителите и по този начин да осигурим възможността нашите деца да учат в по-приятни условия и да използват новите технологии и решения. Това ще доведе до по-качествено образование, което е и нашата обща и глобална цел", каза зам. министър Деница Николова. В Горна Оряховица тя откри реконструираното основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, което бе обновено по проект „Подобряване на образователната среда” финансиран по ОП „Региони в растеж”. Ремонтните дейности са на стойност 1,5 млн. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Глад за трактористи и сервитьори надува заплатите до 3 бона

Недостиг на нискоквалифициран персонал надува до космически стойности заплатите на кадрите със средно образование. Така бизнесът предлага възнаграждения между 2000 и 3000 лева на трактористи, а сервитьори в сладкарници заработват на месец по 1700 лева, показа проверка на „Монитор“.

Често поне два пъти по-малко изкарват висшистите, които работят като учители например, и вземат малко над 700 лева.

Вдигат паметник на археолога Георги Китов насред град Шипка

Паметник на един от най-успешните български археолози, откривателят на гробницата на тракийския цар Севт ІІІ и златната маска на владетеля Терес , д-р Георги Китов ще бъде поставен в центъра на град Шипка, съобщи кметицата на старопланинското градче Василка Панайотова.

Дъщерята на Сираков изригна срещу майките на болни деца

Дъщерята на Наско Сираков и Илиана Раева -Славея атакува във фейсбук майките на деца с увреждания. Според нея искания им от последните дни са просто "вдигане на патардия" и едва ли не самите те са виновни за положението, в което се намират.