42% от руснаците се смятат за щастливи

42% от руснаците се смятат за щастливи

42 на сто от запитаните руснаци са отговорили, че се чувстват щастливи. За сравнение преди 4 години този показател е надхвърлял 50%, припомнят статистици. Междувременно стана ясно, че само една четвърт  от руските граждани са заявили, че доходите им превишават необходимия социален минимум за преживяване. Това показва актуално проучване на агенцията „Левада-център“.

Най-тревожна е тенденцията в малките градове и селата – там едва 15 на сто са доволни от семейния си бюджет. В големите населени места този процент е 28. Като необходим минимум респондентите са посочили сумата от 24 600 рубли или около 270 евро. По-рано при друго представително проучване стана ясно, че всеки трети руснак не се интересува от политическите процеси в страната. Точният им процент е 27, като това е най-високият показател от 1990 г. досега. Данните отново са от допитване на „Левада-център“. Еднакво равнодушни са представителите на всички възрастови групи. Почти половината от запитаните са заявили, че внимателно следят политиката в страната, но нямат намерение да участват активно в нея. Едва 3 на сто участват в политическия живот.

          В „голяма“ и „много голяма“ степен от политика се вълнуват едва 10% от младежите на възраст между 18 и 24 години. При възрастните този процент е 14. По данни на проучването, 24 на сто от анкетираните смятат, че могат да влияят на решенията, вземани от властта на страната. 74% са на противоположното мнение. В отговор на въпроса за отношението между държавата и населението 68% са отговорили, че държавата е длъжна да обезпечи достоен живот на гражданите.

         

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.