Снимки

Късче от оригинала на Самарското знаме могат да видят старозагорци и гостите на града сред експонатите, намерили място в изложбата под наслов „Знамето на свободата“, подредена в регионалния исторически музей.

Парченцето от светинята има изключително интересна история, то е запазено от поборника Минко Минев (1848-1932) след като бурен вятър го откъснал от знамето по време на преход към връх Шипка през лятото на 1923 година.

Съратникът на поп Минчо Кънчев и участник в Старозагорското въстание Минев, който е бил кмет на Стара Загора през 1912-1915 година, участвал в шествието редом с все още живи опълченци – бранители на Шипка, когато излязъл силен вихър и от надупченото от куршуми знаме се откъснало парченце. То било намерено от музейните специалисти през 60-те години на миналия век, когато синът на поборника Стефан подарил записките на баща си.

Късчето било внимателно обвито и етикирано, припомни колекционерът Николай Гичев, който не е загубил надежда,че все някой ден ръкописът на Минко Минев ще бъде издаден. Сред експонатите в изложбата Гичев е представил близо 200 оригинала: документи, части от униформи, оръжия , ордени и отличия от личната си колекция.

Пак от нея той дари на музея оригинална манерка, използвана от турската армия при атаките на върха през лятото на 1877 година.

Изложбата отвори врати в начерието на тържествата по повод 140-та годишнина от боевете за Стара Загора през Руско-турската освободителна война.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.