Модерна парна инсталация, закупена с приходите от концертите на сръбските легенди Мирослав Илич и Шабан Шаулич в София, ще топли децата от дома за сираци в село Доганово.

За разлика от много други младежи, живели в институции, повечето момчета и момичета, излезли от Доганово, завършват висше образование с престижни специалности и се реализират успешно в живота. В момента в дома живеят 15 деца, които бяха пред угрозата да останат на студено през зимата заради лошото състояние на парните котли.

Парното в елинпелинското село Доганово е правено още през 80-те години. Тогава е захранвало кметството, училището, детската градина, читалището. Впоследствие тръбите са отрязани и е останала само тази до дома за деца, лишени от родителска грижа, и местното начално училище, които делят една сграда. Отоплението им обаче е крайно неефективно, сметките за нафта -много високи, а котлите са изключително амортизирани и всеки един момент може да излязат от строя. Затова преди няколко години директорката на дома Оля Ленкова започнала да търси различни варианти за отопление със съдействието на шефа на КОС към столичната полиция Венцислав Рангелов, който редовно помага на децата от Доганово. Проучвали възможността да се греят с дърва и въглища, газ, пелети, климатици, но всичко излизало по-скъпо от парното.

На помощ се притекла легендата на сръбската музика Мирослав Илич. „Имах честта да се запозная с него на едно мероприятие в Елин Пелин. Разказах му за дома и той взе присърце нещата”, сподели директорката пред „Телеграф”. За да помогне на децата, Илич направи два благотворителни концерта в „Арена Армеец” заедно с друга голяма сръбска звезда - Шабан Шаулич. С организацията се нагърбил Венци Рангелов, който е личен приятел с Илич. Той успял да издейства от различни фирми и институции съдействие и отстъпки, за да може да се съберат необходимите средства. Тъй като един концерт не бил достатъчен, се наложило да се проведе втори. Кметицата на София предоставила безвъзмездно 100 точки, на които да се поставят реклами на събитието.

В крайна сметка необходимата сума от 150 000 лева е събрана и днес беше официално пусната новата модерна парна инсталация, работеща с пелети. Отоплението с нея се очаква да излиза поне двойно по-евтино, отколкото досега. В сградата се помещава и местното начално училище, което също се топли с котлите от концертите на Мирослав Илич и Шабан Шаулич.

Домът възпитава висшисти

В дома в Доганово живеят деца и младежи от 7 до 18-20 години. Всички ходят на училище, а голяма част, след като завършат, постъпват в университет и започват престижна работа. И в момента има такива, които учат специалности като фармация и социални дейности. Някои са записани в Художествената академия, други са в НСА и се занимават професионално със спорт. Причината е, че в дома идват много доброволци от столицата, които работят с децата и им помагат дори и след като го напуснат. Един от тях е и Венцислав Рангелов, който съдействал на две сестри от дома да се запишат да учат в НСА, а след това ги устроил на работа, помагал им и при обзавеждане на жилището. „При нас има много хора, които помагат за социализирането на децата”, обяснява директорката на дома Оля Ленкова. „Ние сме в една златна среда – нито сме в София, нито сме далеч от София. Големите градове крият страшно много рискове. Докато тук е по-малко населено място, всичко се знае. Лесно може да хванем някого, ако кривне от правия път. Много бързо съответно го вкарваме в правия път”, добави тя.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Don’t Know се сдоби и с акустична версия (ВИДЕО)

И вторият сингъл на ALMA тръгва по MTV

Don’t Know се сдоби и с акустична версия (ВИДЕО)

След като дебютното й парче Perfect влезе на активна ежедневна ротация в ефира на MTV, вторият сингъл на ALMA – Don’t Know, също привлече вниманието на институцията за съвременни хитове и от края на миналата седмица се нареди сред клиповете излъчвани по канала им MTV Dance.

Над 400 ключови дейци на световната джаз сцена, включително журналисти, музикални агенти и изпълнители пристигат у нас през септември 2020 г.

За първи път: София ще е домакин на Европейската джаз конференция

Над 400 ключови дейци на световната джаз сцена, включително журналисти, музикални агенти и изпълнители пристигат у нас през септември 2020 г.

София спечели надпреварата да бъде домакин на единствената по рода си Европейска джаз конференция и през септември 2020 г. ще посрещне организатори, програмни директори, мениджъри и продуценти на джаз фестивали и културни оператори от Европа и света.