Снимки

71 от общо 89 случаи на хепатит А в ромската махала на град Раковски са при деца на възраст от 1 до 14 години. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция – Пловдив.

20 са заразените деца от 1 до 4 години, а 43 - на възраст от 5 до 9 години. 8 са случаите на хепатит при деца от 10 до 14-годишна възраст. Останалите 18 от общо 89 заразени с хепатит А са на възраст от 20 до 59 години.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха още, че 43 от случаите са открити в организирани колективи – 34 от тях са в ОУ „Христо Смирненски“, 2 - в ОУ „Христо Ботев“, в ДГ с яслена група „Щастливо детство“ – 1 случай, и в ДГ с ЯГ „Иглика“ – 6 случая.

Разпределени по пол, общо 46 от заразените са жени, а останалите 43 – мъже.

Всеки хоспитализиран в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с диагноза „вирусен хепатит“ се проучва своевременно от служителите на Регионалната здравна инспекция. Незабавно се уведомяват общопрактикуващите лекари и организираните колективи – детски градини и училища, за активно наблюдение и изследване на контактните с носителя на заболяването.

Служители на отдел „Противоепидемичен контрол“ извършват многократни проверки в училищата и детските градини в Раковски, като същевременно се оказва методична помощ за изпълнение на въведения дезинфекционен режим.

Първите случаи на хепатит А в град Раковски са от 16 август.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.