Снимки

Инвестициите в имоти в България за първото полугодие са нараснали спрямо същия период на 2016 г. с 213%, сочат данни на Colliers.

 

След нас по увеличение са Чехия и Румъния

 

съответно със 114% и 155%.

Инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа са нараснали със 17% през първата половина на 2017 г., спрямо предходната, достигайки 5,4 млрд. евро, сочи още докладът за пазара в района.

Случващото се през първата половина на 2017 г. ни дава основание да се твърди, че рекордният резултат от 12.2 млрд. евро инвестиции в Централна и Източна Европа, постигнат през 2016 г. , може да бъде надминат през настоящата година, смятат експертите от компанията.

Като абсолютна стойност размерът им

е най-значителен в Чехия - около 2.2 млрд. евро,

която измества от челната позиция Полша, където той е около 1.5 млрд. евро. Унгария е на трето място с 824 млн. евро.

Инвестициите в търговски площи и хотели нарастват най-бързо в Централна и Източна Европа. Водещ е сегмента на търговските площи, който отчита почти 2.6 млрд. евро само за първото полугодие, в сравнение с 3,7 млрд. евро, постигнати за цялата 2016 г.

Делът на местните инвеститори в страните от Централна и Източна Европа е 37%, което е 16% увеличение спрямо предходната година. Европейските инвеститори, които традиционно имат висок интерес към бившите соц страни, се увеличават през първото полугодие като допринасят за над една четвърт от постигнатите обеми на вложенията.

Спрямо последното тримесечие на миналата година в столиците на държавите от  Централна и Източна Европа

 

в 5 от общо 18 категории падат нивата на възвращаемост,

като най-забележимо в София и Будапеща.

През следващите 12 месеца се очаква възвращаемостта да намалее в общо 8 от 18 категории бизнес имоти, се казва още в доклада. Ръст на наемите ще има в 9 от общо 30 категории в краткосрочен до средносрочен план. Динамиката на нарастване на наемните цени досега е най-съществена при първокласните офисни, логистични и търговски площи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.