Снимки

- Г-н Икономов, жителите на Банско излязоха на пореден протест против Зеления октопод. Защо се наложи това при условие, че има решение на Министерския съвет, даващо зелена светлина на проекта за втори лифт?

- Излязохме на контрапротест срещу поредните лъжи на „зелените“, които умело се опитват да натрапят на българското общество – това не може да им се отрече. Искахме да подкрепим решението на правителството и на премиера от 28 декември, защото няколко „еколози“ са иззели функциите на всички екоорганизации, които въобще не мислят като тях.

- Как ще отговорите на отправените критики, че сте против природозащитниците у нас?

- Не съм против природозащитниците. Бих казал, че аз самият съм такъв и затова всяка седмица съм в Пирин. Познавам планината като петте пръста на ръката си. Даже ще се върна към 2004 година, когато бях председател на рибарския клуб в Банско и на сесия на общинския съвет се предлагаше да се разшири ски зоната на юг извън сегашните граници надолу към платото на Тодорка. На сесията тогава пристигнах с около 30 рибари и предложението беше отхвърлено. Така че някой да ме обвинява, че съм против природозащитниците, е нелепо. Аз съм против псевдоприродозащитниците. В техните лозунги няма нито един екологичен довод, Когато някой от тези псевдоеколози дойде при мен и ме убеди, че газовете от автомобилите в планината са по-екологични от една кабинка, превозваща хора, тогава ще се съглася с тях.

- Знаят ли „зелените“ срещу какво изобщо протестират и каква е ситуацията в Банско?

- Да, един тесен семеен кръг от „зелените“ знаят за какво протестират. Техният интерес е личен и финансов. Същите тези шепа рекетьори протестират и срещу строителството на магистралите. Другата част от протестиращите, които идват на техните протести, са подведени от гръмките им лозунги, че 48% от Пирин ще се бетонира. За пореден път ще кажа, че туристическата зона на Банско ще се разшири само с 2,2% и това не може да се промени, а 0,6% е зоната на Добринище, за която даже още няма концесия. Останалите 45.2 % е зона за водохващане, която „еколозите“ включват в техните проценти за застрояване. Това касае чл. 21 от Закона за защитените територии. Тези зони са 70% в южната част на Пирин към Сандански и Кресна, и въобще не се отнася за ски зоната. В публичното пространство се изливат толкова злоба и лъжи, плашат обществото, че Пирин се бетонира, че ще се строят хотели с 40 000 нови легла, че просто нямам думи. Как се възхищаваме на ливадите в Швейцария, Италия и Австрия? Лятно време те се използват за пасища на животните, а през зимата са ски писти. Така е и в Пирин – нека тези еколози да дойдат и да ми посочат бетонирани ски писти.

- Необходима ли е екологична оценка на мястото за изграждане на лифт, в какви срокове може да се случи това и какво предстои?

- Естествено, че е необходима екологична оценка. Очакваме в общината да бъде заявено искане от инвеститора за допускане за изработване на специализиран подробен устройствен план. Тогава общината ще допусне това искане и след това инвеститорът ще внесе цялата преписка в РИОСВ с ПУП-а, където ще бъде извършена екологична оценка на проекта. В зависимост от изхода на екооценката, ще се реши дали ще се продължи по-нататък.

- Неведнъж сте изтъквал, че липсата на втори кабинков лифт вреди на курорта. Определихте това дори като „язва“. Кажете какви са негативите?

- Липсата на втори кабинков лифт не само вреди, но вече спъва развитието на курорта. Ако отидете на началната станция на лифта, ще забележите недоволството на безброй хора, които чакат на опашката. Това е констатирано още през 2008 година от Консултативния съвет към НП „Пирин“. Ски зоната, която е от 2000-2001 година, тогава е отговаряла на икономическите условия. Сега обаче не е в интерес на Банско. Нуждаем се от разширяване и оптимизиране на ски зоната, която трябва да отговаря на всички екологични и законодателни рестрикции. Загубихме години - време, през което съседни страни като Турция и Сърбия направиха ски курорти с кабинкови лифтове, а ние тъпчем на едно място.

- Всъщност при наличието на подкрепа и от правителството колко време ще бъде необходимо за построяването и пускането в действие на втория лифт?

- На ход сме ние - общината и концесионерът. След като се одобрят всички документи, най-вероятно „зелените“ ще обжалват, което ще отнеме 2 до 3 години. Самото строителство на новия лифт след това ще отнеме още година и половина. Т.е. втората кабинка ще тръгне след около 4 години.

- След като вече се знае кои са тези няколко семейства „еколози“, не е ли редно компетентните органи да започнат проверки на техните доходи?

-  Нека компетентните органи да проверят откъде идват техните доходи, за какво ги изразходват и плащат ли данъци. За повечето граждани не е ясно откъде идва финансирането им, как се изразходват тези пари. Мисля, че е време да им се задават ребром доста въпроси.

- Кажете все пак как върви туристическият сезон и какви са прогнозите ви?

- Сезонът върви изключително добре, пистите ни са в перфектно състояние. Гостите в курорта отново са повече от миналата година. Всяка година ръстът е 12-15%. Т.е за последните 7 години броят на туристите се е удвоил. Искам да отбележа, че от няколко години акцентираме и за развитието на летния туризъм в Банско. Имаме редица фестивали – джаз, театрален и др. Правим ги по-успешно и от някои западни курорти.

- От кои страни предимно са чуждите туристи в курорта?

- Посещавани сме най-вече от англичани, румънци, гърци, руснаци, молдовци, сърби, израелци. Напоследък се увеличава интересът от страна на гости от Германия, Белгия, Италия и Словения.

- Наскоро призовахте хотелиерите да вдигнат цените, защо според вас се налага това?

- Омръзна ни да слушаме, че сме най-евтиният ски курорт в света. Наскоро се появи информация, че вече един словенски ни е „изпреварил“ за последното място. В същото време държим 7-о място в света по предпочитана дестинация. Изпреварили сме американски, швейцарски и италиански курорти. Тогава защо трябва да сме най-евтиният и цените ни да са 3-4 пъти по-ниски, след като по условия, храна и природа не само че не отстъпваме, но и по много показатели превъзхождаме западните курорти. Повишаването на цените ще вдигне стандарта на работещите в курорта. Ще се инвестира в персонал и подобряване на условията за туризъм. Няма да се гони само печалбата.

- Ще се справи ли общината със снегопочистването?

- Естествено, ще се справим, както всяка година. Фирмата е в готовност и сме в очакване на големия сняг.

 

 

 

Визитка:

 

Георги Икономов е роден на 2 декември 1968 г. в гр. Банско

Завършил е висшето си образование в УНСС – гр. София, специалност „Счетоводство и контрол“

От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет – Банско.

От юли 2009 г. е народен представител в 41 Народно събрание, член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и Председател на Групата за приятелство България – Полша

От 30.10.2011 г. е кмет на Община Банско

Председател е на УС на Асоциацията за развитие на планинските общини в Република България

Преизбран за кмет на Община Банско на първи тур през месец октомври 2015 г.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.