Снимки

На всеки може да се случи да без батерия на телефона точно когато трябва да проведе важен разговор. Екип от от Университета във Вашингтон (UW) е разработил телефон, който няма нужда от батерия. Така мечтата на Никола Тесла е на път да се сбъдне. Все още той е прототип, но и сега телефонът акумулира минималната мощност, от която се нуждае, от околните радиосигнали, като

може да комуникира с базова станция, за да се

осъществяват гласови повиквания. Смартфоните може да са чудо на съвременната технология, но животът на батерията им или липсата на зарядно устройство може да бъде досадно, тъй като повечето модели не могат да издържат един ден, без да се налага да бъдат заредени в контакта. Това е така, защото телефоните се нуждаят непрекъснато от енергия поради многото винаги работещи платки. Това за което е необходима най-много енергия е превръщането на аналоговите звукови сигнали на гласа в цифрови данни. Въпреки че са създавани прототипи на телефони, които акумулират енергия от заобикалящите ги източници на енергия, за да се удължи животът на батерията, но досега не бе възможно да се направи такъв, който да не се нуждае от батерия. Според екипа от Университета във Вашингтон изработеният нов телефон без батерия консумира почти нулева мощност.

Изграден върху 3D отпечатана платка и използвайки

достъпни компоненти, телефонът изглежда измамно прост, но е способен на много основни функции, като изпращане и получаване на съобщения, осъществяване и приемане на обаждания и задържане на повикване.
Когато човек говори по телефона или слуша, в микрофона или във високоговорителя, които

при прототипа са чифт слушалки, се наблюдават малки вибрации.

Вместо да предава собствени радиосигнали, телефонът се връзва към радиосигнала, излъчван от специалната клетъчна базова станция. За предаване на говор антената, свързана към микрофона, кодира речта на потребителя в радиосигнала, отразен от антената. Това става докато приемането на реч включва антена, преобразуваща речта, кодирана в радиосигналите, като звукови вибрации, които се предават до високоговорителя на телефона. Както при радиостанция, потребителят трябва да натисне бутон, за да превключи между режима за слушане и предаване. Въпреки че няма батерия, системата все още се нуждае от около 3,5 микровата, за да работи, като събира тази енергия от околните радиосигнали на базовата станция от разстояние до 9 м. Използването

на слънчева клетка с размерите на зърно от ориз за

събиране на околната светлина увеличава обхвата до 15 м.
Засега система е изпробвана само в лабораторни условия, но учените вярват, че технологията може да бъде инсталирана в стандартната клетъчна мрежа или Wi-Fi рутер, за да се извършват обаждания без необходимост от батерии. Съществуват още редица технически препятствия, които трябва да бъдат преодолени. Например други технологии акумулират енергия от топлината или движенията, което им позволява да поглъщат електроенергия, докато са в режим на изчакване. От друга страна, телефонът на екипа от Вашингтон, няма способността да изчаква и да събира енергия по време на разговор. Освен проблемите, свързани с добива на енергия, екипът работи върху това как да преобразува съобщения и излъчва видео и да добави екран с електронно мастило, с ниска консумация на енергия за дисплей.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Технология предпазва незрящите от препятствия

WeWALK е съвременен бял бастун

Технология предпазва незрящите от препятствия

Белият бастун, с който потупват по земята, хората със зрителни нарушения е от голяма помощ за тях, но съществува ли възможност за подобряването му? Младите предприемачи от турската Young Guru Academy (YGA), изглежда, мислят точно така, и затова в партньорство с фирмата за електроника Vestel са създали високотехнологичния интелигентен бастун WeWALK.

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Personal Mover Concept оптимизира работния процес

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Автомобилните фабрики представляват огромни помещения, изискващи работниците да изминават големи разстояния, докато извършват работата си. В фабриките на BMW, някои служители може да изминат до 12 км на ден, често пренасяйки различни части. Компанията проучва нов подход към мобилността на работното място, разработвайки персонално превозно средство, подобно на Segway, което позволява на служителите да се придвижват в завода.

Chatterbaby помага на родителите с увреден слух

Приложение превежда бебешкия плач

Chatterbaby помага на родителите с увреден слух

Всеки родител ще потвърди, че звукът на плача на бебе, може да съобщава множество неща, от „гладен съм” до „боли ме”. Екип в UCLA вече е разработи ново приложение, което може да долови, кога бебето плаче и помага да се дешифрира това, което се опитва да съобщи.