Снимки

Германски инженери от Центъра за авиация и космонавтика разработиха сравнително обикновен начин за защита на хора от роботи. Той предвижда роботите да бъдат с набдени със специални въздушни възглавници.

За първи път концепцията за тези обезопасяващи възглавници е представена през 2016 година, сега вече е изработен промишлен манипулатор, който е снабден с възглавницата. Тя е способна да се надуе за по-малко от секунда преди роботът да започне да се движи.

По време на разработването на системата инженерите са успели да проведат изпитания върху манекени и върху реални хора. Както показали тестовете дори при с корост на удара два метра в секунда роботът не наранявал човека.

В технологичната сфера, свързана с роботи съществува цяло направление, което се занимава с разработката на меки роботи. Обикновено те са предназначени за медицински цели. Освен това в тази концепция има друга насока – роботи, които не са предназначени за непосредствено взаимодействие с човека, но се използват в непосредствена близост до него. Тук става дума за непосредствени манипулатори в производството – предполага се, че използването на меки материали ще понижи риска от травми при случаен сблъсък с робот.

Въпросната технология, която всъщност работи на принципа на еърбега може да се използва и срещу потенциално агресивни роботи, каквито, както твърдят специалистите, е възможно да се появят с развитието на изкуствения интелект.

Наскоро експерти по киберсигурност съобщиха, че някои от най-популярните роботи – както промишлени, така и домашни – могат да бъдат хакнати и превърнати в шпиониращи системи или дори оръжие, способно да осакати човек. Възможно е идеите на германските инженери да намалят риска от травми, които може да нанесе хакнат робот.

Преди известно време над 100 експерти в областта на роботиката и изкуствения интелект призоваха ООН да забрани разработването на роботи-убийци и да ги включи в списъка с „морално недопустими“ оръжия, в който са включени заслепяващите лазери и химическите оръжия, писа британският в. „Индипендънт“. Мустафа Сюлейман от „Гугъл“ и Илон Мъск от „Тесла“ са сред най-известните имена в списъка от 116 технически експерти, подписали отворено писмо.

През декември 2016 г. ООН гласува да започнат официални разговори за бъдещето на такива оръжия, включително танкове, дронове и картечници. Досега 19 от 123 страни-членки призоваха за пълна забрана на смъртоносните автономни оръжия. В писмото се казва: „Смъртоносните автономни оръжия заплашват да се превърнат в третата революция във войната. Когато бъдат разработени, те ще бъдат позволят на въоръжените конфликти да ексалират по-бързо от всякога и то по-бързо отколкото хората биха могли да разберат.

Те могат да се превърнат в оръжия на тероризма, оръжия, които диктатори и терористи използват срещу невинни хора. Нямаме много време да действаме. Щом кутията на Пандора бъде отворена, ще бъде трудно да се затвори“. Писмото завършва с молба ООН „да намери начин, да ни защити от всички тези опасности“.

Не е съвсем ясно, дали системата с най-обикновена въздушна възглавница би могла да неутрализира подобна машина – решението на потенциалния проблем би изглеждало прекалено лесно.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.