Снимки

Длъжни сме да водим твърда, силна външна политика при световните процеси, които се развиват в момента. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с норвежкия си колега Ерна Солберг в Министерския съвет. Двамата са обсъдили предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, миграцията, Балканите и общото сътрудничество между двете стани. 
“Виждате, че това, че България се опитва да помага на Балканите, се оценява добре от нашите европейски колеги. Защото вариантите са два – или ЕС и ние правим необходимото да придвижим напред темата с Балканите, започвайки с инфраструктурата и народите на Балканите да покриват европейските критерии, или идват популистки партии и стават територия на влияние на Великите сили и се превръщат в рай за трафик на хора и наркотици”, каза Борисов. Министър-председателят разкри, че България има подкрепата на Норвегия освен за Балканите, но и по темите за отношенията ни с Турция по линия на НАТО и миграционния процес. 
Борисов е категоричен, че не може пасивите от войните извън Европа да идват само на нашия континент. „На тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света, като истински демократи, сме длъжни да им окажем помощ. Тези, които са икономически емигранти - да бъдат приети там, където ще са желани, където има нужда от тях“, каза Борисов и допълни, че „не може да се вкарват работници или мигранти, от които при кучешки условия и минимално заплащане да се облагодетелстват трети страни - това нито е хуманно, нито е прието за нас“.

От своя страна Ерна Солберг заяви, България е много важен партньор за Норвегия  и с нетърпение чакат българското председателство. “Ние сме доста притеснени от това, което се случва с Брекзит, и се радваме, че България поема председателството в много важен момент както за региона, така и за цяла Европа", каза Солберг и допълни, че помощта на страната ни на Балканите се оценява добре от европейските колеги.
Борисов припомни, че по норвежкия финансов механизъм в периода 2014-2021г. в страната са влезнали 210 млн.евро. В сферите на иновациите, климата, социалното включване, правосъдието и други.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.