Самозванци узурпират статиите за България в „Уикипедия“, чернят Пеевски по поръчка на Прокопиев
3

Изкарват се нейни представители у нас, без да са признати за партньори

Самозванци узурпират статиите за България в „Уикипедия“, чернят Пеевски по поръчка на Прокопиев

Лъскат имиджа на тартора на кръга "Капитал", IP-то на поне един от тях – свързано с директно с издателската му група

Самозвани представители на „Уикипедия“ у нас пълнят статии в т.нар. свободна енциклопедия с опорни точки, зададени им от Фабриката за фалшиви новини на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев и аверите му олигарси Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев. Става въпрос за лица, регистрирали се като уикиредактори, лъскащи имиджа на задкулисните си ментори и чернещи по тяхна поръчка враговете им. Делян Пеевски

Както се знае, враг №1 на олигарсите е депутатът и наш издател Делян Пеевски заради ред причини. Първото е разкритията на изданията от медийната ни група Телеграф, Монитор, Агенция Монитор и Политика, че кабинетът на Костов инсталира олигархията. На Прокопиев Командира хариза при престъпната приватизация Дамяница и Каолин на безценица. Пак при кабинета „Костов“ Сашо Дончев пък за една нощ стана Газов барон и празитен посредник по тръбата за синьо гориво. Цветан Василев пък получи даром КТБ, която се оказа перлата в короната на Костовата ДСБ, а Огнян Донев направи първа крачка към милионите и се устреми към Софарма. Именно зараид тези ни разкрития от 10 г. насам менторите на задкулисието атакуват издателя ни Делян Пеевски. Той е тяхна мишена и заради внесения от него заедно с колегите му от групата на ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид закон за спиране на вторичния грабеж на КТБ, с който се пресичат финансовите потоци към тарторите на манифактурата за клевети и изданията в нея. Промените, които вече бяха одобрени от Народното събрание и влизат в сила до дни, съвсем опънаха нервите на олигархичния кръжец. Третата причина, заради която Пеевски е враг на N1 на Фабриката за фалшиви новини са поправките, които ще изкарат на светло собствеността и парите, стоящи зад печатните и онлайн медиите у нас.

  Въпросните самозванци са редактори в звено, наречено „Уикипроект България“, заблуждавайки, че са партньори у нас на US фондацията, стояща зад „Уикипедия“. „Свободната енциклопедия“ обаче няма официални представители в България, но това удобно се спестява от самозванците. За сметка на това те са описали целите, които си поставят, като „съвместно усилие за подобряване на статиите, представящи България в „Уикипедия“. Всъщност усилията им са насочени към конкретни материали, като не е трудно да се досетите кои са те. Елементарна проверка показва, че с повишен интерес звеното или конкретни редактори от него следят изпълнения с лъжи профил на Пеевски, както и страницата за Иво Прокопиев. Тя за разлика от тази за издателя ни е изпълнена само с позитивна информация за тартора на Фабриката за фалшиви новини и кръга „Капитал“. Проверка в историите и на двата профила пък показва, че всеки опит да бъде вкарана обективност и заличени лъжите в тях, са блокирани именно от лица, свързани с въпросното звено.

Както вече алармирахме преди няколко дни, най-активен сред т.нар. уикиредактори, чернещи Пеевски и превръщащи „Уикипедия“ в подразделение на Фабриката за фалшиви новини, е момче за поръчки на Прокопиев с никнейм quickfingers. Той е част от въпросното звено „Уикипроект България“, а проверка на IP-то му го свързва директно със „Спектър нет“ - това е компанията, създадена от съиздателя на „Икономедия“ Теодор Захов. Случайност? Едва ли, още повече че „Капитал“ и до момента ползва именно този доставчик. Това обяснява и факта, че огромна част от промените в псевдопортрета на издателя ни в английския вариант на „Уикипедия“ са правени именно от quickfingers – проверка на активността му показва, че той се е намесвал в статията цели 28 пъти. Името му блести и в българската статия за Пеевски, която е също толкова изпълнена с лъжи и неверни факти като английския вариант. Доколко изобщо може да се разчита на информацията в нея показва фактът, че по-голямата част от т.нар. източници, въз основа на които са записани клеветническите твърдения, са все статии от издания, част от Фабриката за фалшиви новини. 7 от тях са директно от „Капитал“, като фигурират също и материали от „Дневник“, „Трансмедия“, „Сега“, „Медиапул“ и българската секция на „Дойче веле“.

Част от звеното, самозвани партньори на „Уикипедия“, е и друг редактор, „работил“ по изпълването с лъжи на статиите и на български, и на английски език за Делян Пеевски и по блокирането на всеки опит за вкарване на истината в тях – LaveOl.

 
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.