Снимки

Ако човек се изгуби или пострада сред природата, има вероятност, там където се намира да няма клетъчно покритие, което означава, че не може просто да се обади за помощ. Все пак смартфона може да помогне за откриването на изгубил се човек, благодарение на ново приложение, създадено в университета в Аликанте в Испания.

Когато приложението се активира от потребителя, то периодично излъчва Wi-Fi сигнал, като сигнал за бедствие, който може да бъде засечен на разстояние до няколко километра. Сигналът съдържа информация, като GPS координатите на потребителя, както и текстово съобщение като „Аз съм ранен” или „Аз съм дезориентиран”.

За да се засече сигнала, е необходимо спасителните екипи да имат оборудвано с антена малко приемащо устройство, което се свързва със смартфона на някой от екипа.

„Няма система в света, която да използва Wi-Fi сигнали, за гео локация на смартфон”, казва ръководителят на проекта проф. Жозе Ангел Берна. „Има устройства, които позволяват засичането на сигналите излъчвани от смартфон и откриване на местоположението му чрез триангулация, но струват около € 80.000 евро и изискват използването на въртолет”.

За разлика от тези скъпо системи, ако достатъчно спасителни екипи купят и използват приемащото сигналите от приложението устройство, то може да струва около € 600.

Технологията вече е изпробвана на сушата и в морето от Специалните спасителни екипи за планинска намеса на испанската Guardia Civil и от Бреговата спасителна служба.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.