Снимки

Болниците са натрупали дългове за около 530 млн. лева. От тях 190 млн. лева са пророчени, съобщи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров.

Според него причините за задълженията, някои от които са от години, са различни, но в не малка част за тях лошото управление.

Концентрацията на някои недофинансирани пътеки, примерно в педиатрични болници, общо взето би оправдало трупането на големи дългове, но болници, които са големи, многопрофилни и имат добре остойностени дейности, при тях причините са комплексни, каза д-р Петров. Не е работа на Касата да се занимава с дълговете на болниците, тя плаща за извършена дейност. Според него частните болници се управляват по-добре от държавните. „Там, освен добрият мениджмънт, има доста платени допълнителни услуги от типа на допълнителни изследвания и т.н. Те привличат и повече "кешови" пациенти. Част от тях привличат и чужденци, балансират по някакъв начин“, посочи Петров.

Решаването на проблема с липсата на пари в системата или увеличаване на здравните вноски или заделяне на по-голям процент от БВП за здравеопазване, заяви междувременно през БНР управителят на касата д-р Глинка Комитов.

С Българския лекарски съюз подписахме национален рамков договор, в който се споразумяхме сумата за болнична медицинска помощ в размер на 1 млрд. 613 млн. 555 хил., която като бъде разпределена на 12 месеца се оказва средно по 137 млн. 200 хил. лв. на месец, изчисли д-р Комитов.

Според него ръководството на НЗОК се стремяло винаги да се съобразява със закона за публичните финанси, закона за бюджета, този за здравното осигуряване и Националния рамков договор

Той поясни, че от тези 137 млн. 200 хил. лв. месечно се заделят 3 на сто. Това се прави, тъй като в НРД е договорено, че лечебните заведения могат да надхвърлят определените им стойности, като разходи, до 3 процента.

Д-р Комитов припомни, че че има дейности, като онкология, раждания и хемодиализа, за които лимити няма.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.