Снимки

Наши учени ще изследват промените в климата по време на 26-ата експедиция на Антарктида. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Първата група, която ще е предимно от логистици, ще замине през втората половина на ноември, а организацията по пътуването вече тече в пълна сила.

„Колегите ще подготвят базата в българското селище там за новия летен полярен сезон. То се намира на 14 000 км от София, така че това не е никак лека задача. Все пак там не е имало хора от март месец. Трябва да се предвиди необходимото количество хранителни продукти. Така че подготовката е изключително важна. Сред колегите ще има механици, водачи на моторни шейни“, обясни проф. Пимпирев. Предвижда се в новата експедиция да вземат участие 25 полярници и 8 чужди учени. В базата ни вече ще се радват и на високопроходима машина, която ще помага на изследователите за пренасяне на материалите

„С това приключи т.нар. романтичен период в селището ни, когато пренасяхме всичко с голи ръце. На другите бази разполагат с такава техника от 20 години, така че се радвам, че базата ни вече се оборудва“, каза още проф. Пимпирев. Тази година ще бъде набелязано място и за бъдещата ни научна лаборатория. На Ледения континент учените ни обменят опит с изследователи от 28 страни. От няколко години българските изследователи помагат и на турските си колеги, които през 2016 година организираха първата си експедиция.

„Изследването на климатичните промени е доста отговорна задача. Знаете, че темата занимава учените от цял свят. Все пак от климата зависи животът ни, изхранването на хората, добивите от земеделските култури. Циклоните, които наблюдаваме напоследък, засушаванията, наводненията, всичко е резултат от тези промени. Затова съм щастлив, че се включваме в този щурм на научната общност, за да се набележат мерки за справяне с последиците“, каза още проф. Пимпирев. Той даде пример с топенето на ледниците, което може да доведе до наводнения и

заливане на участъци, в които живеят много хора

Българските учени в 26-ата експедиция на Антарктида ще заминат на няколко групи. Първата ще пътува със самолет на бразилските военновъздушни сили от Пунта Аренас до о-в Кинг Джордж. През декември ще замине втората група изследователи, които ще бъдат превозени от испанския научноизследователски кораб „Есперидас“. Трета група ще отпътува за ледения континент през януари.

Освен че ще изследват климатичните промени, учените ни ще продължат работа и по останалите научни проекти. Те са свързани с картографиране на неизучени площи, проучване на минерали и др.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.