Снимки

 

По около 30 кандидат-студенти са се конкурирали за място в специалност „Психология“ на първо класиране в СУ. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Анастас Герджиков.

Общо 1988 души са кандидатствали „Психология“, като от тях са приети едва 63-ма. Минималните балове за вход са 27,07 от максимален 30 при жените и 26,05 при мъжете. Именно „Психология“-та е и най-желаната специалност в Алма матер. В топ десет влизат още „Публична администрация“, Социология“, „Английска филология“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Българска филология“, „Информатика“, „Информационни системи“ и „Право“, което е на последно място. За публична администрация за едно място са се конкурирали около 20 души, а при английската филология средно по 11 кандидати са били в битка. При правото пък кандидатствалите са били 761, а класираните – 324.

В първите 20 най-желани специалности влизат „Политология“, Педагогика“, „Философия“, „Фармация“ и др. В тази група е и новата програма „Графичен дизайн”, която държи висока летва за вход, като минималният бал за момичетата е 12, който съвпада с максималния.

С 10% са се повишили желаещите да следват в Софийския университет на първо класиране в сравнение с миналогодишната кампания. В същото време масово има завишаване на минималните балове, обясни още проф. Герджиков.

Общо 7230 души са кандидатствали в СУ, като са приети 5576, отчете зам.-ректорът на СУ проф. Ренета Божанкова. Числото е повече, заради лауреатите, които се приемат директно в СУ и заради кандидатите с равни балове. План-приемът в университета включва 4916 новоприети студенти. Така на практика излиза, че класираните надвишават местата. Все още обаче не е ясно каква част от класираните ще се запишат, защото кандидат-студентите подават документи за прием в няколко университета, обясни Герджиков. Дали ще има незаето места или завишен план прием ще стане ясно след следващите класирания.

От тази година Алма матер въведе нов формат на изпитите си по история и литература, като разработката на тема беше заменена от тест от две части. Една от възможните причини за скока на кандидатите са именно новите изпити. Проф. Анастас Герджиков коментира, че макар те в действителност да не били по-лесни, появилите се такива прогнози е възможно да са засилили интереса на кандидат-студентите към СУ.

До петък новоприетите студенти могат да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап. Документите могат да бъдат купени в книжарниците в Ректората. Освен тях младежите трябва да носят оригинала на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса и четири паспортни снимки. Бъдещите студенти могат и да потвърдят специалността, в която са класирани на първия етап – при потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.