Снимки

- Г-н Занев, като експерт и полицай с огромен опит как ще определите бягството на двамата тежки рецидивисти от Софийския затвор?

- Това е организирано бягство с по-сериозна предварителна подготовка. Показателен за това е фактът, че по различни нерегламентирани канали са успели да внесат пистолет, зареден с патрони, GSM, от който са поръчали кола в определен ден и час. Освен това има сериозни пропуски в охраната и в пропускателния режим в затвора.

 

- Какви според вас са пропуските при охраната, които са довели до това тежко произшествие?

- Една от причините е, че на охранителите им е забранено да носят оръжие. Избягалите затворници са използвали и една слабост – поръчали са си да им донесат различни техники. Когато слизат на първия пропуск да ги прегледат, Владимир Пелов вади оръжие и започва да стреля. Той не се цели по самите надзиратели и охранители, а встрани от тях, за да внесе смут и страх. От там отива на втория пропуск, където отново стреля, и двамата рецидивисти успяват да избягат от затвора.

 

- Доколкото знам, в кариерата си и друг път сте се сблъсквали с Владимир Пелов. При какви обстоятелства стана това?

- Познавам го добре. Пелов е задържан многократно за сериозни криминални престъпления – убийства, грабежи... Първото му тежко престъпление беше, когато влезе в едно чейнджбюро в Пловдив през 1996 г. Тогава с един винкел от метал уби собствениците – мъж и жена, и ограби валутата, която беше около 300 долара. След което избяга и беше обявен за издирване. Бяха проведени всички оперативни издирвателни и заградителни мероприятия.

Един интересен случай след първото тежко престъпление на Пелов. Той познава много добре Ботевградския район и местността Осиковска Лъкавица. Около нея патрул забелязва лице с подозрително поведение, без да знаят, че е това е Пелов. Полицаите слизат, за да го проверят, и когато му искат документите за самоличност, той ги моли да изчакат, след което вади незаконно притежаван боен пистолет. Пелов заставя полицаите да залегнат, държи ги на прицел и се отдалечава от тях, като дава знак, че ще ги застреля. Качва се в полицейската им кола и кара по най-бързия начин с нея до друга местност в Ботевград – Зелин. Там Пелов оставя колата и се укрива в Балкана.

След това го издирвахме дълго време, но получихме сигнал, че от време на време остава да спи при неговата приятелка, която живее в столичния квартал „Младост“. Беше изпратена сериозна група, която да провери сигнала, и ако Пелов е там, да го задържи. По това време той имаше мярка за задържане под стража и беше обявен за национално издирване. Изпратената група остави секретни постови и когато Пелов излиза от входа и отива в съседния супер да пазарува, служителите на МВР се нахвърлят върху него и го задържат въпреки оказаната жестока съпротива. Задържаният се обръща към служителите на МВР с думите: „Само да бях усетил за секунда, че сте зад мен и искате да ме задържите, щях да ви застрелям като кучета.“ Служителите обискират Пелов и намират у него боен пистолет с вкаран в цевта патрон. За това двойно убийство (б.а. - на мъжа и жената в обменното бюро) Пловдивският окръжен съд му дава 20 години лишаване от свобода. От тях той излежава само шест и за „добро поведение“ е освободен.

През 2011 г. на Хелоуин със свой бивш съкилийник Пелов отиват в едно златарско ателие в Ботевград с маски на главите. Те влизат вътре, извършват въоръжен грабеж на около килограм злато и бягат. Отвън случайно ги пресрещат цивилни полицаи, но не успяват да ги хванат, тъй като Пелов стреля по тях. Двамата минават 300 - 400 метра и пресрещат полицейска кола, по която Пелов започва да стреля. На паркинг пред едно заведение той вижда, че мъж и жена излизат с детето си и ще се качат в колата си. Пелов ги взема за заложници, казва им, че ще ги убие, и ги качва в колата. След това обаче ги изхвърля и продължава сам. Тогава Пелов отново е обявен за национално издирване и е задържан. Вече обаче има постоянна мярка за задържане под стража. Тя е променена от апелативния съд в домашен арест, но Пелов нарушава и тази мярка. Излиза в центъра на Ботевград и вижда две лица от ромски произход – братя Петрови. Между тях става спречкване, вероятно за дрога, Пелов вади оръжието пак и убива двамата братя на място. За това убийство все още няма повдигнато обвинение, но дотук - за стрелбата по полицаите, за грабежите, за неподчинение той излежаваше 30-годишна присъда.

 

- Какъв психологически профил бихте направили на рецидивиста Владимир Пелов?

- Той е изключително агресивен, брутален, нагъл, но в същото време много хитър и пресметлив в своите действия. Оттук нататък той и неговият съкилийник знаят, че няма какво да губят. Те отиват на най-тежкото наказание. По нашия Наказателен кодекс това е доживотна присъда без право на замяна. Имайки предвид и другите престъпления, по които има обвинения, ако бъдат задържани, до края на живота си те няма да излязат.

 

- Според вас напуснали ли са страната, или се укриват?

- Според мен те са тук. Той познава много добре Ботевградския Балкан, където гората е гъста и непроходима. Много вероятно е да се укриват там, тъй като има и изоставени къщи и постройки. Според мен не са напуснали страната. Но ако сега съществуваше смъртното наказание, едва ли Пелов щеше да си позволи да извърши толкова много убийства и тежки престъпления, ако знаеше, че и него може да го последва в най-скоро време същото. В момента най-тежкото ни наказание според Наказателния кодекс е доживотна присъда без право на замяна. Това наказание съдиите рядко го дават.

- Смятате ли, че МВР има ресурс, за да се справи с откриването и задържането на двамата рецидивисти?

- В момента се провеждат мащабни оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия по отношение на тяхното издирване, установяване и задържане. Но трябва да се подходи изключително професионално при тяхното задържане, защото при всички положения ще окажат съпротива, а може и да употребят оръжие, както са правили много пъти. Разбира се, служителите на МВР са добре подготвени теоретически и практически, служителите, ангажирани по издирването и задържането на двамата бегълци, ще постигнат положителен резултат.

 

- По какъв начин трябва да процедират гражданите, ако видят двамата бегълци?

- Апелът към гражданите е да не предприемат самостоятелни действия. Ако забележат лица с подобно описание, да се обадят на телефон 112 или на най-близкото поделение на МВР, защото са опасни.

 

Визитка:

Красимир Занев е роден в Дупница, завършил е психология.

Той е дългогодишен шеф на служба „Издирване и магистрална полиция“

Има специализации в полицейски академии в чужбина

Участвал е в разкриването на едни от най-опасните престъпници през последните 20 г.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.