41 BG храма под наем на Стария континент (ТЕМАТА)

41 BG храма под наем на Стария континент (ТЕМАТА)

Католици и протестанти спасяват сградите си с договори за рента

Четиридесет и един храма под наем ползва Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ на Стария континент. Собственост на нашата църква са само четири. Сградите са на католическата и на евангелската църква.

Тъй като няма достатъчно вярващи, за да сформират енории и да не запустеят, те се отдават под наем предимно на православни, които създават свои църковни общини в Европа, разказаха от Западноевропейската епархия. Те са с пределно ниски наеми, като има и парадоксален случай за отдаване на храм срещу 1 евро.

“В епархията се работи много. И настоятелствата, и свещениците са задружни и са направили добре уредени храмове от предоставени им руини“, коментира директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

За разлика от Европа в САЩ и Канада картината е съвършено различна. Там Българската православна църква губи свои сгради. Нейна собственост са предимно административни здания. Самите черкви са


собственост на църковните общини по места

които плащат заплати на свещениците, както и решават дали да ги уволнят, ако се провинят или влязат в конфликт с енориашите. Размерът на възнагражденията, както и разпореждането с имуществото също се гласуват на събрания на настоятелствата, показва проверка на „Монитор“.

Точно по решения на настоятелствата от единадесет храма към 1934 г. към момента под духовното обгрижване на Българската патриаршия и митрополита ни за САЩ, Канада и Австралия там са останали само четири черкви с енориашите. В това число не влизат частните параклиси, които са направили в домовете си заможни бизнесмени от български произход, както и нашата църковна общност в Маями. Тя се е регистрирала като неправителствена организация и иска да строи храм. Сънародниците ни там засега са решили да бъдат под юрисдикцията на Българската православна църква. Български са все още „Св. София” в Чикаго, „Св. Троица” в Медисън и миниатюрният храм в Холивуд, който е в семпла панелна постройка.


Нашенците зад Океана започват да афишират нежеланието си

да бъдат обгрижвани от синода в София в средата на 70-те години. Тогава те започват да преминават към т.нар. Българо-македонска православна църква, оглавявана от покойния владика Кирил Йончев, който пък се отцепи от Светия синод в София през 1972 г. Повод за това стана лична разпра с покойния тогавашен Неврокопски митрополит Пимен, който е включен в делегацията по време на посещението на Тодор Живков в САЩ. Впоследствие покойният Кирил Йончев преминава заедно с черквите, имотите им и енориашите към Американската православна църква.

Последният храм, който изгуби БПЦ през 2013 г. след проточили се с години дела за собственост, е „Св. Троица” в Чикаго. Решението на съда беше в полза на вярващите, които бяха поискали черквата и енорията да преминат към Американската православна църква.

Преди осем години приближени на покойния владика Кирил Йончев


сформираха ново настоятелство и преминаха
 

към Американската православна църква, припомниха богослови.

Независимо че служещият в нея свещеник пише многократно писма, че иска черквата и самият той да останат към Българската патриаршия, не успява да се пребори, тъй като промяната на собствеността е призната с решение на съда в Чикаго. Българската държава също не успява в спора въпреки дипломатическите си усилия.

В Австралия, чийто митрополит е дядо Йосиф, който пребивава в Ню Йорк, също имаме проблеми. Той не е стъпвал там от две десетилетия. Българската църковна общност от Мелбърн, където е единствената ни църква, пише от години писма до синода в София с искане за млад свещеник. Попът там – отец Александър Попов, гони 90-те. Оказва се обаче, че гаранцията за работна виза, която се плаща за Австралия, е 50 000 долара. Дядо Йосиф вече се оглежда за подходящ човек.

„Ще се постараем по дипломатически път да му извадим виза и да съдействаме, щом се намери свещеник“, увери Емил Велинов. Настоятелството в Мелбърн пък обещало да събере парите за гаранцията.

Вижте какви са инициативите на българската общност в ЮАР

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА