41 000 зрелостници работят по Вариант I на матура по избор
2

41 000 зрелостници работят по Вариант I на матура по избор

Над 41 000 зрелостници, подали заявление за явяване на втората задължителна по предмет по избор, ще работят по Вариант I. Изпитният вариант бе генериран от репортерът на БНТ Елиана Димитрова.

„Цифрата се различава от тези, които се явиха на български език и литература, защото учениците от професионалните гимназии имат право да изберат средноаритметичната оценка от държавите изпити по територия и практика.“, обясни зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

За първа година

най - желана е матурата по английски език, за който заявления са подали 14 612 зрелостници.

На второ място е изпитът по биологията, избран от над 11 000 ученици. След тях се нарежда матурите по география, философия, математика. Михайлова отбеляза, че подалите заявление за матурата по математика са повече са повече спрямо предходната. „Макар и малко се наблюдава засилване на интереса към този предмети“.

Зам.-министърът посочи, че

тази година има промяна в продължителността на модулите на две от матурите.

„Това е в резултат от наблюденията ни по време на три поредни сесии.“, каза Михайлова. Вторият модул по английски език ще бъде с продължителност като на всички останали езици - 60 минути. Толкова ще бъде и вторият модул от матурата по география. По този начин ще има същата продължителност като историята. „Преди имахме три групи, които се различаваха по времетраене, сега са две.“, коментира още зам.-министърът.

Михайлова подчерта, че за нормалното протичане на матурата от министерството разчитат най-много на квесторите. Държавният зрелостен изпит по избор ще се проведе в 3861 зали в 608 училища.

За него са ангажирани 9 500 квестори.

Зам.-министърът коментира, че провелата се преди два дни матура по български език и литература е протекла нормално. „Ако учениците са се подготвили, няма да имат проблеми. Не са установени сериозни нарушения, но все пак има 11 анулирани работи.“, каза още Михайлова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.