Не може да се подчиняваме на малцинствена команда

Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ:

Не може да се подчиняваме на малцинствена команда

Кънев да признае грешките на Костов, вместо да показва високомерие. Блокираща квота в прокурорската колегия на ВСС щеше да ни навлече критики от Брюксел. Политиката изисква поемане на отговорност и плащане на цена.

ВИЗИТКА:

Роден е на 25 юни 1970 г. в Димитровград
 

Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”
 

Между 2003 и 2009 г. е бил общински съветник в София
 

Областен управител на София от август 2009 до май 2013 г.
 

В 43-ото НС е депутат от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси.

 

 

- Г-н Кирилов, след драматичното приемане на второ четене на поправките в конституцията, при което някои от текстовете получиха над 200 гласа подкрепа, какво предстои за финализиране на промените и кога?

 

- Предстои трето четене на конституционните промени. Очакваме това да се случи още следващата седмица. Гласуването ще бъде по процедура и съобразно парламентарната практика, когато се провежда трето четене на конституционни промени. Тоест - изчита се целият текст на приетите с квалифицираното мнозинство поправки, след което всеки народен представител заявява гласно своята подкрепа или неподкрепа.

 

- Със ставане от място?

 

- Да. И заявяването на позицията ще бъде общо за всички промени анблок, а не за всеки текст поотделно.

 

- Тоест няма да има възможност за пренаписване на текстове в последния момент?

 

- Не, второто четене бе това по същество и с детайли.

 

- Колко гласа са необходими за окончателното приемане на промените при това устно заявяване?

 

- 180.

 

- Смятате ли, че до другата седмица постигнатото конституционно мнозинство може да бъде разклатено?

 

- Не, не очаквам промени в мнозинството, което гласува поправките на второ четене. То беше повече от изискуемото и това е директен индикатор за стабилността на подкрепата.

 

- От РБ ще има ли достатъчно гласове?

 

- Да, смятам, че поне половината или повече от колегите от РБ ще подкрепят промените при окончателното гласуване.

 

- Изненада ли ви в ГЕРБ оставката на правосъдния министър Христо Иванов, или очаквахте подобна стъпка?

 

- Доколкото в контекста на общественото говорене се споменаваше евентуално за такова действие, не би могло да се каже, че е било абсолютно неочаквано. Но това бе личен акт на Христо Иванов, който е взел своето решение и който така е преценил позицията си.

 

- Емоционална ли беше според вас тази стъпка?

 

- Няма как да не се влага емоция в радикалните решения, оттеглянето от министерски пост все пак е малко по-крайно. А можеше да се отчете смисъла на извършеното. В крайна сметка дори да има несъгласие по част от конституционните промени, основната част е подкрепена и изработена от Министерството на правосъдието. Затова питам - кое му е провалът на законопроекта?! От т. нар. първи проект отпадна единствено съкращаването на мандатите на тримата големи в съдебната система, но вместо това имаме напредък по други два много ключови въпроса – квалифицираното мнозинство от 2/3 за избор на членовете на ВСС, както и възможността наново да се разгледа темата с вида гласуване – тайно или явно, при това на законодателно ниво, което е много по-гъвкаво и адекватно.

 

- Имаше ли основание Иванов, като посочи отхвърлянето на блокиращата парламентарна квота в прокурорската колегия във ВСС като грешка и мотив за оттеглянето си?

 

- Моето мнение е, че съотношението, което подкрепихме – 6:5, е правилното. Защото по-голямото политическо присъствие в която и да е колегия би довело в един момент до укори от европейските ни партньори, които осъществяват мониторинг на правосъдието и вътрешния ред у нас по механизма за сътрудничество. Критиките биха били, че по този начин се обезсилва прокуратурата заради политическото влияние в нея и по тази причина не би преследвала политическия елит. Освен това стандартът спрямо двете колегии във ВСС – съдийска и прокурорска, трябва да е еднакъв. Разбирам твърденията на колеги от РБ, които се опитват да разграничат прокуратурата от съдебните магистрати, но това е спор, който се е състоял отдавна във времето – обвинението е част и съществен елемент в съдебната система, тоест прокурорите са магистрати в еднаква степен със съдиите и по отношение на тях трябва да се приложи същият стандарт за независимост.

Друг е въпросът доколко представителите на парламентарната квота във ВСС са наистина представители на политическата система. По-скоро практиката досега доказа обратното – това са професионалисти, които само се избират от НС, но веднага след това осъществяват дейността си, очевидно без да се чувстват свързани по някакъв начин с политическия орган, който ги е избрал.

 

- ГЕРБ ще има ли номинация за правосъден министър и кой би могъл да заеме овакантения пост?

 

- Това ще бъде решение на премиера и Министерския съвет. Ние не сме говорили към този момент в конкретика за евентуална наша номинация.

 

- Как тълкувате реакцията на лидера на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че минава в опозиция „в лично качество”?

 

- Приемам го като изразена позиция, очевидно лична. Ние в ГЕРБ се стремим да имаме максимално добронамерени и добросъвестни отношения с партньорите ни в управляващата коалиция. Доколкото това е по-скоро инцидентен акт, не бих искал да го отнасям по какъвто и да е начин към РБ като цяло. Другите колеги в блока също казват, че все още не са взели окончателно решение по този повод. Надявам се страстите да се охладят и да се направи сериозна политическа преценка. Мисля, че обективният анализ на това, което се случи, ще е изцяло в полза на промените, които бяха подкрепени, както и на успеха в усилията да се получи максимално широка подкрепа за промените в конституцията. Тази работа не може да бъде солово занимание и никой не може да заявява нито свръхамбиция, нито свръхревност по отношение на промените в конституцията. Важно бе да се постигне широк консенсус. В такива случаи всеки човек и формация трябва да направи известни отстъпки, каквито ние от ГЕРБ направихме. Компромисът си има цена.

 

- Предвид изразеното от вас мнение преди дни, че точно по времето на мандата на Иван Костов избуяха корупционните процеси в съдебната система, честна ли ви се вижда сега позицията на Кънев, който е прекият наследник на Командира в ДСБ?

 

- 15 години може да изглеждат много и да се мисли, че са забравени причините и проблемите, които са в основата на упадъка на съдебната ни система. Уви, в историята и във времето всичко е свързано и големите грешки не бива да се повтарят. Затова тук по-честното поведение би било следното – да се признае това, което е било, и да се каже: „ние сгрешихме, но искаме да получим втори шанс”. Такова признание липсва, а вместо него виждаме малко по-високо самочувствие и високомерие. Не може обаче да има малцинствена команда от някаква по-висока, привилегирована позиция, от позицията на единствения, който може.

 

- Приляга ли подобно поведение на един политик?

 

- Не мога да съдя колегите си. Винаги ги приемам наравно и с положителните, и с отрицателните страни. Но ако нещо ме обиди, бе репликата на Кънев за това „че ни е търпял толкова”. Ами всички сме се търпели, всички сме били в тази ситуация. Политиката е високорискова дейност, която изисква поемане на отговорност и плащане на цена.

 

- Ако все пак само ДСБ излезе от управляващата коалиция, това ще се отрази ли на кабинета?

 

- Към момента нямаме данни, които да сочат към дестабилизация на взаимоотношенията ни с партньорите от РБ като цяло. Пак казвам, ние ги приемаме като цялостна политическа формация, която, колкото и да е сложно, трябва да заяви своята позиция. Смятам, че личните решения няма да доведат до промяна на взаимоотношенията между политическите формирования.

 

- Броени дни остават до коледната ваканция на Народното събрание. Какво остава да се свърши в пленарната зала?

 

- Програмата ни ще бъде свръхнатоварена, не само заради третото четене на конституционните промени. Следващата седмица със сигурност ще имаме и извънредно заседание заради второто четене на Кодекса за застраховането. Приоритетни ще бъдат и законопроекти, по които има становища на Европейската комисия с изискване да коригираме законодателството си в определен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.