Снимки

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене ограниченията за плащанията в брой. Законопроектът предвижда да не можем да се разплащаме в кеш при покупки над 1000 лева през 2019 г.

Ако промените бъдат приети от депутатите на второ четене и в комисия и в пленарна зала, още от 1 август тази година всички плащания над 5 хил. ще стават по банков път. В момента през банка се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането. В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено от народните представители.

Според законопроекта от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания ще падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, няма да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, ако левовата им равностойност надвишава определения от закона праг.

По време на дебата в комисията обаче бизнесът възрази срещу минималния праг на плащанията в брой, тъй като според тях не във всички населени места има обхват, а това би попречило на плащанията на ПОС терминал.

Те дори дадоха пример за Франция, където разплащанията за местните лица са ограничени до 1000 евро, но чужденците имат възможност да плащат в брой суми до 10 хил. евро.

Според експертите няма описана в законопроекта оценка на въздействието и поради тази причина се очаква да бъдат въведени изменения в проекта между двете четения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.