Снимки

България ще направи всичко възможно да постигне максимален срок на дерогацията от ЕК за удължаване на работата на големите тецове у нас, които няма да отговарят на новите европейски екоизисквания. Това стана ясно от отговора на министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол днес.

Петкова поясни, че съществуващите централите ще могат да се възползват от дерогация и да спазват по-либерални норми. „Ще мобилизираме експертния си потенциал, за да защитим интересите на страната, защото рисковете за спиране на тецовете наистина съществуват. Преди месец изпратих писмо до всички парламентарни сили да вземат участие в работната група в министерството на енергетиката, в която са и експерти от БАН, а се очаква към нея да се присъединят и представители на синдикатите”, обясни тя. Министърът добави, че в момента се проучва и позицията на „Еврокол”, които са повдигнали въпроса за неправомерността на гласуването на ограниченията.

В отговор на друг депутатски въпрос относно предполагаема държавна помощ за скъпия ток от американските централи и разговорите ни с ЕК по нея, Теменужка Петкова припомни, че в главна дирекция „Конкуренция” на Еврокомисията за това е открита процедура.

 „На основание на решение на правителството от 30 декември 2015 г. финансовото министерство е наело 2 от най-престижните международни адвокатски кантори, които да предоставят съвети на държавата по инвестиционно и международно право и правото на ЕС във връзка с преуреждане на отношенията с двете частни централи по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия от тях.

На 20 януари 2017 г. в Брюксел, в рамките на предварителната проверка от страна ЕК е проведена работна среща с представители на главна дирекция „Конкуренция” и български държавни органи и дружества, имащи отношение към процедурата. По време на нея българската страна предостави исканата от главната дирекция информация, както и обяснение. След започването на процедурата относно предполагаемата неправомерна държавна помощ е имало и други подобни работни срещи с технически характер. Такива ще има и в бъдеще, защото процедурата пред ЕК не е приключила. В провежданите срещи от наша страна са участвали представители на министерствата на финансите, на енергетиката, на БЕХ и НЕК, адвокатите на България, наети от МФ. Те са участвали в срещите в рамките на образуваната от ЕК процедура, а не като част от правителствена делегация”, обясни Петкова. Тя добави, че предоставяните от страните данни и информацията за хода на процедурата имат конфиденциален характер.

Министърът на енергетиката припомни, че едно от първите действия предприети при предишния мандат на кабинета на Бойко Борисов са били преговорите с двата американски теца, довели до намаляване на цената за разполагаемост с  съответно с 14 и 15 на сто. „Трябва да имаме предвид, че договорите с въпросните централи са подготвени перфектно и в тях няма опция за намаляване на цени. Може би подобна загриженост е трябвало да бъде проявена преди повече от 10 години, когато са подписвани няколко споразумения към тези договори. По отношение на „Е и ес” са 9, а за „Контур глобъл” - 7. В тях през 2005 г. са договорени условия, свързани с предоставянето на гаранции от страна на държавата и условия за учредяване на особен залог върху вземанията. Всички тези действия допълнително утежняват ситуацията сега”, каза в дупликата си Петкова.

„Трябва да бъде ясно и нещо друго. Двете централи са основна базова мощност за българската енергийна система, без които тя няма как да функционира нормално, особено през зимата. Не бива да забравяме, че в договорите е предвидена неустойка в общ размер на близо 3 млрд. лв. Търсим защитаващо нашите интереси решение, но последната дума ще е на ЕК”, добави министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.