Снимки

4900 души не са получили никакво увеличение на пенсиите си през юли, въпреки че всички пари за старини бяха индексирани с 2,4%. Това показват данни на НОИ. Става дума за хора, на които през 2006 година парите за старини са били увеличени повторно с постановление на МС.

Тогава властта решила да увеличи пенсиите до 120 лв. с 5%, а тези до 150 лв. с 4 на сто. В следващата алинея на документа обаче се уточнява, че размерът на пенсиите, увеличени с 5%, не може да бъде по-големи от 124,80 лв., а на тези, индексирани с 4 на сто, не трябва да надхвърлят 156 лв. „Оттук за пенсиите, отпуснати преди 2006 година,

 

размерът се ограничава

 

от постановлението, затова резултатът от всички преизчисления е бил същият“, обясни социалният министър Бисер Петков. Той е категоричен, че НОИ няма вина за отпуснатите по-ниски суми. „НОИ е приложил правилно действащия закон. Категорично не е вярно, че е допусната грешка при преизчислението“, заяви Петков. Именно поради факта, че НОИ е спазил закона при преизчисляването на пенсиите през юли, хората, останали без увеличение или получили по-малко от 2,4%, няма да бъдат компенсирани.

Както „Монитор“ писа, за проблема с индексацията на пенсиите в института знаят от края на юли, когато заваляли първите жалби. „До момента имам

 

около 160 жалби

 

от пенсионери от цялата страна. Нямам съдебни жалби по този въпрос“, обясни управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Данните на института показват, че голяма част от тези 4900 пенсионери, които са останали без никакво увеличение през юли, са получавали под минималната сума за старини. Тъй като от 1 юли най-ниската пенсия за стаж и възраст беше вдигната на 180 лв., сумите на тези хора са били изравнени с нея.

За да се избегнат подобни проблеми догодина, от министерството подготвят текст в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 година, според който всички пенсионери ще получат обещаното увеличение на пенсиите. Според прогнозите на експертите през юли 2018 година парите за старини ще бъдат увеличени с 3,8%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тийнейджъри откриха дрога и я предадоха на полицията в Кюстендил

Тийнейджъри се превърнаха в истински герои, след като откриха пакетчета с дрога в центъра на Кюстендил и я предадоха на полицията. Осмокласникът Николай Тончев и две години по-малкият му приятел Петър Петков се натъкнали на странни опаковки в централната градска част на областния град. „Децата са се разхождали преди няколко дни, когато намират пакетчетата с наркотика. Веднага решили, че трябва да дойдат на място в полицията и да покажат откритото.

Варненци се оплакват от нашествие на тигрови комари, от ХЕИ отричат

Във Варна има нашествие на нетипичните за България тигрови комари. Това твърдят варненци, които вече са пострадали от досадните насекоми. Те споделят опасенията си в социалните мрежи, като се притесняват не само от подутините от ухапванията, но и от ужасните болести, които тези комари разнасят.