Снимки

Кметът на Пловдив Иван Тотев излезе в отпуск от 16 януари до 15 февруари. През това време начело на общината застава заместникът му Розалин Петков. Причина за ненадейния кметски отпуск се оказа искането на Софийската градска прокуратура градоначалникът, обвиняем за 1 милион лева щети на общинския бюджет при строежа на местната зоо градина, да бъде отстранен от длъжност. Това стана ясно в окръжния съд в Пловдив в понеделник, на което заседание присъстваха общински съветници и депутати от ГЕРБ, както и районни кметове. „Дошли сме да подкрепим Иван Тотев. Той е нашият кмет. Легитимно избран е. За 5 години, откакто е избран, Пловдив се развива”, заявиха  кулоарите на съда присъстващите членове на партията.

„Първите разпити по разследването бяха от пролетта на 2015г. И тогава, и до момента не съм коментирал случая с абсолютно никой. Една голяма част от свидетелите изобщо не ги познавам. Дори по физиономия”. Това само коментира кметът на Пловдив пред съдия Силвия Цанкова, като пожела искането на прокуратурата да бъде отстранен от длъжността си, да бъде отхвърлено. В този дух бе и пледоарията на неговия адвокат, който на няколко пъти подчерта, че искането Тотев да бъде отстранен е плод на политическа поръчка. „Не трябва заради благородната идея Пловдив да има зоокът, да се изпълняват политически поръчки. Отстраняването на Тотев е абсолютно целенасочено и не почива на никакви аргументи. Интересно защо зам.кметът Димитър Кацарски – най-важният свидетел, не е разпитан до момента?”, попита адвокат Красимир Елдъров. По думите му на 28 декември м.г. Тотев е вече "стъкмен" в качеството си на обвиняемо лице и му била наложена парична гаранция от 20 000 лева. 

Прокурорите от СГП Димитър Петров и Емилия Варадинова категорично отрекоха с думата „абсурд” подозренията за изпълнение на политически поръчки. Те цитираха имената на всички разпитани до момента свидетели, много от които са подчинени на Тотев, както и на тези, които предстои да бъдат разпитани. „Прокуратурата иска не да не бъде на работа, а да не осъществява функционалната си власт върху подчинените общински служители”, заяви прокурор Петров.

Иван Тотев стана обвиняем заради строежа на зоо градината в Пловдив. Според прокуратурата кметът е провел пряко договаряне за строежа на зоокъта, което е нарушение на Закона за обществените поръчки и така е последвала значителна вреда за общината в размер на 1 милион лева. От СГП считат, че процедурата е била проводена без одобрен идеен проект към момента на откриването й и не е имало количествено-стойностна сметка за проекта. Не е имало и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 милион лева, каквато е и щетата за община Пловдив.

Съдът ще се произнесе в 17,30 часа дали ще отстрани кметът Иван Тотев от заеманата от него длъжност, или не. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иманяр, задържан с артефакти и автомат без номера, получи условна

Задържан със стотици артефакти иманяр сключи споразумение с прокуратурата и остава на свобода година и половина след шумно обявения му арест насред Сливен. 45- годишният криминално проявен Господин Атанасов бе спипан на 18 януари 2017 г. при получаване на пратка от куриерска фирма, в която бяха установени 600 антични монети и няколко средновековни артефакта.

Близнаци застават пред Темида за сделки с артефакти

Двама 60-годишни братя-близнаци от Нова Загора застават пред Темида по обвинение за осъществяването на незаконни сделки с културно-исторически ценности за над 57 000 лева. Пламен и Милен Сербезови бяха задържани на 22 март 2016 година в хода на специализирана полицейска акция.

Апаш задига риза с клещи

Крадец опита да задигне риза и панталон от столичен магазин с клещи, съобщи Софийска районна прокуратура. В четвъртък около 12,40 ч. А.Г. бил спипан след като го спрели за проверка пред голям магазин на ул. „Пиротска”.