Снимки

Задкулисието в Темида бойкотира спецсъдилищата в пореден опит да блокира правосъдието у нас, за да опази менторите си олигарси от възмездието за престъпленията им. Отчаяните опити на престъпните босове от „Агнешките главички“ и пионките им в съдебната власт Лозан Панов и групичката му във Висшия съдебен съвет този път бяха насочени към това да саботират увеличението на съдиите в специализираните съдилища у нас.

Причината е, че след промените в НПК делата за корупция срещу депутати, министри, шефове на агенции и държавни комисии, митнически началници, областни управители, магистрати, кметове и председатели на общински съвети се прехвърлиха именно към спецзвената на Темида и това ще доведе до сериозно увеличение на работата им. Анализите показват, че магистратите физически няма да успеят да се справят с увеличения обем дела и затова има нужда към звената да се разкрият нови щатни бройки и така да се увеличи състава на съдиите и съдебната администрация. Тези идеи обаче се оказа, че са блокирани от Панов и аверите му във ВСС по нареждане на олигархията. Причината е прозаична – очаква се в специализираните съдилища да се гледат две от най-емблематичните дела срещу олигарси у нас – тези за грабежа на КТБ, извършен от Цветан Василев и за аферата „ЕВН“, по която подсъдим е Иво Прокопиев.

Точно затова

задкулисието обедини усилия

да бойкотира промените.

На заседание на пленума на ВСС се оказа, че две комисии в съдийската колегия – по натовареност и за атестиране и конкурси, са дали отрицателни становища на искането на председателя на спецсъда Георги Ушев да допълнителни 15 щата за съдии. В обосновката към искането си до съдийската колегия на ВСС Ушев е записал, че делата в спецсъда ще се увеличат с над 2000. Сега те били 4600. Очаква се спецсъдът да стане един от най-натоварените съдилища и с 18-те съдии в момента трудно би могъл да приеме делата, които ще се гледат там след измененията в НПК. Въпреки това, двете комисии в съдийската колегия са отрязали искането му.

„Нямаме информация колко дела се очаква да постъпят в спецсъда след законовата промяна – нито от Софийски градски съд, нито от другите съдилища. Нямаме данни за натовареността в момента“, заяви Атанаска Дишева, която освен, че е член и на двете комисии в съдийската колегия, се е превърнала в истински таран на олигархичните битки в съвета.

„Ние решаваме сегашната натовареност на спецсъда или бъдещата?“, попита главният прокурор Сотир Цацаров. „В настоящия момент не е налице натовареност, която да има нужда от още 15 съдии. 18 състава заседават в 4 зали. Дори да бъдат отпуснати нови съдии, няма къде да бъдат настанени и къде да заседават.

Битовата обезпеченост е трудна,

за кадровата няма проблем.

На съдийската колегия ще бъде предложено да откаже разкриването на нови щатове. Това не е бойкот на съдийската колегия“, заяви Драгомир Кояджиков, член на двете комисии в съдийската колегия и верен авер на Дишева и Лозан Панов.

„Не желая да се намесвам в работата на съдийската колегия, но ако се чака пълната сградна готовност, ще изпаднете в ситуация, в която прокурорската колегия ще е готова с нови щатове, а съдийската тепърва ще разкрива съдийски места, но те се заемат с процедури. Дали не е по-добре паралелно да се работи и за сграда, и за разкриване на щатове“, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Нещата ще катастрофират, защото с

трици маймуни не могат да се ловят“,

допълни обвинител №1. Той попита риторично доколко е оправдано Държавната комисия по сигурността на информацията /ДИКСИ/ да продължава да бъде в сградата на ул. „Черковна“, където са и спецсъдилищата, и спрецпрокуратурите и заяви, че огромна част от помещенията на тази служба са готови за съдебни зали.

„Ние искаме да знаем дали ще променяте състава на спецсъда. Няма логика прокуратурата да освобождава територия без да знае какъв сграден фонд осигуряваме на спецсъдилищата. Ами изискайте информация за натовареността им. Искането на прокуратурата за разкриването на нови щатове за спрецпрокурори и съдебни служители и за ползването на блок от НСлС е въз основа на данни за натоварването“, каза Цацаров.

На всички поставени въпроси председателят на ВКС Лозан Панов единствено обясни, че следващия вторник в дневния ред на съдийската колегия е включена точка по депозираното искане на шефа на спецсъда Георги Ушев.

„За МС е ясно, че увеличаването на щатовете влече след себе си необходимостта от помещения, но за да мога да представя пред министър-председателя информация за нуждите на сградния фонд трябва да имам една приблизителна информация от вас. Чакам разчетите на съдийската колегия“, закри дебата правосъдният министър Цецка Цачева.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.