Снимки

Инвеститори се оплакват от кмета на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева заради спрени строежи и неспазване на срокове. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, след като взе участие в конференция във връзка с изработването на стратегия „Визия за София“. „Не е нормално в модерен европейски град, да се държат папки по 4 месеца да хващат прах и хлебарки по бюрата. Ако искате да рекетирате инвеститорите може да си го кажете в прав текст“, каза Здравков. Той призова Иванчева да спазва сроковете и закона, защото „чрез протести не може да се управлява града“. Думите на архитекта идват по повод изразеното във Фейсбук недоволство на Иванчева, че не е запозната с промените в Закона за устройството и застрояване на София. Въпросният документ е внесен в Народното събрание от ГЕРБ, като промените са подкрепени от арх. Здравков и Столичната община. Иванчева обаче твърди, че жителите на „Младост“ не били запознати с поправките. „Трудно е да правя коментар на нейните изказвания, защото просто не мога да й следя всички глупости, които ръси. Законопроектът беше предложен на експерти и на всички, които искаха да дадат своите предложения. Препоръчвам на госпожата малко повече да чете, а по-малко да коментира и пише по фейсбук“, заяви Здравков. Той е категоричен, че законът, който се внася е от изключителна важност за София, защото ще се поставят ограничения за високото строителство там, където в момента няма.

В столицата се проведе и първата конференция относно проекта „Визия за София“, в който трябва да се даде хоризонт до 2050 г. как ще се развива столицата. Арх. Здравков заяви, че София трябва да черпи опит от другите големи европейски столици, но трябва да запази и своята идентичност. Главната цел на „Визия за София“ е да върне града на хората. Шефката на транспортната комисия към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова заяви, че трябва да се намери начин хората да предпочетат градския транспорт пред автомобилите. Един от занимаващите с новата визия арх. Любо Георгиев обясни, че до момента най-трудното е да ангажират хора с важността на документа и да дават идеи за него.

Общината отдели близо 500 хил. лв за стратегията, която трябва да бъде готова до септември 2018 г. След това ще бъде гласувана от Столичния общински съвет и ако бъде приета ще послужи като основа за промяна на Общия устройствен план на София.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.