Снимки

- Д-р Лазаров, в сезона на грипа има ли пациенти с усложнения, които идват пред вашите кабинети?

- Наблюдават се доста усложненията и те са основно в областта на средното и вътрешното ухо. Става дума за т.нар. вирусни отити или възпаления на средното ухо при вирусни болести.

 • - Как се стига до тези усложнения?

  - Усложненията идват от една страна заради липсата на информираност на личните лекар и на второ място от неинформираността на пациенти. Джипитата предписват хомеопатия, симптоматични средства като прахчета и капки за нос, вместо при по-сериозните случаи да се приложи етилогична терапия. Ненавременната и неправилна диагностика на първа линия водят до проблеми. Нормално е, когато човек го заболи гърлото, да отиде при личния лекар, а не при УНГ специалист. Но когато се приложи неправилно лечение, особено при малките деца, се налага след това с месеци да се лекуват от бактериални инфекции, защото не им е бил изписан подходящ антибиотик. Така на шестия-седмия ден симптомите се обострят, хремата става гнойна и вече идват при нас. Добре е преди да предпишат лечение на пациентите, личните лекари да правят пълна кръвна картина, за да са наясно за какво се касае – за вирусна или за бактериална инфекция. Пропуск е, че вместо да се направи това, рутинно се изписва някакъв антибиотик. Би било добре и личните лекари да разполагат и с т.н. PCR тестове – взима се секрет от гърлото, изследва се и се установява дали става дума за парагрип или грип и кой тип е.

  - Споменахте, че най-често усложненията удрят в ушите. Какви са симптомите, при които не трябва да бавим посещението на УНГ – специалист.

  - Симптомите са силна болка в ухото, заглъхване, намален слух и болки зад ухото – една т.нар. мастоидна област – една пореста кост, която много бързо се изпълва с течност.

  - Предимно при децата или при възрастните се наблюдават тези усложнения?

  - Учудващо приехме четирима възрастни пациенти с отити – възпаления на средното ухо, което заплашва да засегне и вътрешното ухо, което пък може доведе до трайно намаляване на слуха. Лекуваме пациентите, като извършваме процедурата парацентеза. При нея се прави малък разрез в тъпанчето и се асперира секретът, който се събира в средното ухо и заплашва да блокира слуховата верига или да премине във вътрешното ухо и да засегне трайно слуховия нерв.

  - А наблюдавате ли усложнения, водещи до ларингит?

  - Това също е много често усложнение. След остро протичане на хрема, болки в гърлото и висока температура може да се появят симптоми като суха, спастична кашлица и следващият етап е трахеит и бронхит, след което може да се стигне и до бронхопневмония. Това са най-честите усложнения при свинския грип. При възрастните хора се обострят хронични заболявания. Причина за тези усложнения отново е неправилно лечение. Някои пациенти се лекуват с антибиотици и горещ чай, което е грешка, защото той засилва кръвоснабдяването в тази област, което увеличава отока и се появява задух. Други пациенти пък неглижират състоянието си и се лекуват с безобидни средства като аспирин и хомеопатия.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.