Снимки

12-годишно момче в пети клас в СУ „Н. Й. Вапцаров” в Царево, удари учителка в час по български език и литература, а ден по-късно брат му нападна охраната на същото учебно заведение. Проявите на агресия са се случили преди обявяването на грипната ваканция в региона.
Ученикът е от ромски произход. В досието си той имал вече няколко наказания за различни провинения. След серия от нарушения, педагогическият съвет насрочил извънредно заседание с основна точка преместването му в друго училище.
В деня, в който трябвало да се проведе съвещанието, хулиганът нахлул в клас по средата на шестия час и пред очите на останалите деца зашлевил учителката. По-късно по-големият му брат, възпитаник на същото училище, пък нахълтал в школото и посегнал на охраната. Двамата невръстни бабаити в крайна сметка ще бъдат изключени, съобщи „Дарик“.

„Преподавателката не е със сериозни физически, а емоционални и психически травми. Заявих на ръководството на училището и на преподавателите, че оттук нататък, аз ще съм гарант да има дисциплина в училищата в община Царево. Казах им да не се страхуват, да бъдат по-строги и да не се притесняват ,че ще останат без деца заради делегираните бюджети. Ако е необходимо, общината ще ги дофинансира”, коментира кметът на Царево Георги Лапчев. И подчерта: "Делегираните бюджети за училищата от по-малките населени места не са най-удачният вариант."
Полицията е информирана за инцидента и вече е започнала проверка. Случаят се следи и от Регионалния инспекторат на МОН. И двамата братя са от уязвими социални групи. Именно към тях е фокусирана и кампанията на МОН за връщането на децата в училищата.
"Докладваха ми за още няколко деца с над 70 неизвинени отсъствия. Те бяха наказани с последно предупреждение. Ако не започнат да влизат в час и те ще бъдат изключени", каза кметът на Царево Георги Лапчев.
С херкулесовската задача да убедят родителите да изпратят децата си в клас са се нагърбили кметове на населени места, експерти от Министерството на труда, социални работници, полицията, кварталните инспектори, учители.
„Създадена е огромна организация. Обходите са от врата на врата. Изготвили сме специална карта, качена на електронна платформа, в която фигурират 10 000 деца. Някой от тях се върнаха в клас, други отново напуснаха училище. Полагаме неимоверни усилия. Налага се обаче да се сблъскваме и с подобни случаи”, допълни пред Дарик-Бургас шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство в Бургас Виолета Илиева.

Междувременно полицията в Благоевград задържа мъж, проявил агресия към 7-годишно момиче.
Инцидентът е станал вчера около 11 часа в двора на 11 училище "Христо Ботев" в областния център. 43-годишният Б. Т. нахлул в учебното заведение и ударил по лицето 7-годишна ученичка от село Мурсалево след възникнал скандал между нея и дъщеря му, съобщиха от областната полицейска дирекция.
Малко по-рано същата сутрин, в голямото междучасие, въпросните първокласнички се сдърпали. Едното момиче казало на другото, че е "тъпачка", последвала реакция - засегнатата ученичка ударила в коремната област другата, която пък се обадила на баща си.
Към 11 часа, по време на час, разяреният родител пристигнал в учебното заведение. Охраната на входа не успяла да го спре и той нахлул в класната стая. Опитите на учителката и на охранителите да го озаптят останали неуспешни. Мъжът попитал със заплашителен тон коя е ученичката, ударила дъщеря му. След като разбрал кое е детето, последвала вербална агресия и закани за саморазправа. В яростта си той пернал по лицето въпросното момиче.
Агресивният баща е задържан за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура- Благоевград.
Родителите на нападнатата ученичка са подали жалба в полицията и в Детска педагогическа стая.
Регионалното управление по образование в областния център започна проверка на случая. Изискани са доклади от директорката на учебното заведение Мариана Митова, както и от класния ръководител на двете момичета.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стоки-менте за над 285 000 лв. бяха конфискувани

Ментета за над четвърт милион конфискувани на Златните

Стоки-менте за над 285 000 лв. бяха конфискувани

Стоки-менте за над 285 000 лв. бяха конфискувани при специализирана акция в магазини за дрехи и аксесоари в курорта „Златни пясъци”, съобщиха от варненската полиция.

Излязъл да повръща на необезопасена козирка на хотела и паднал от 8 метра върху друга козирка

Загиналият в Хисаря фермер бил много пиян

Излязъл да повръща на необезопасена козирка на хотела и паднал от 8 метра върху друга козирка

Загиналият миналия петък 53-годишен фермер в хотел в курортното градче Хисаря е бил много пиян. Той починал на място, след като паднал от 8 метра височина от необезопасена козирка в комплекса върху друга козирка. Малко преди фаталния полет мъжът бил видян от познати да се разхожда из хотела с бутилка с концентрат в ръка.