400 домакинства в Пазарджик вече живеят в санирани домове
3

400 домакинства в Пазарджик вече живеят в санирани домове

Общината има готовност за саниране на други 76 жилищни сгради

Санирането на всички одобрени до момента сгради в Пазарджик приключва. „Горд съм, че успяхме да реализираме тази програма за относително кратки срокове и над 400 домакинства в нашия град ще имат енергийно ефективни жилища.

Първо, сградите им изглеждат по различен начин, второ, ще удължим живота на сградите на база на извършените дейности, и трето, сметките за електроенергията и през зимата, и през лятото, ще бъдат по–малки с около 40-50%, което е най-важното нещо, защото по този начин нашите съграждани ще усетят прекия ефект от санирането. Отделно от това допринасяме за намаляване на енергийния разход на държавата ни, а това с оглед на настоящата търговска и ценова конюнктура е изключително важно на фона на поскъпването на цената на електроенергията”. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов при огледа на последната сграда, която се ремонтира по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той сподели и очакването си, че новото правителство ще успее да внесе Плана за възстановяване и развитие.

„Държавите около нас  вече харчат вторите траншове, а ние изгубихме време с 2 милиарда  лева актуализация на бюджета, а не се възползваме от това, че ни чакат 60 милиарда лева от Европа. Надявам се новите народни представители да осъзнаят това и Планът да стане факт. По този план за развитие за енергийна ефективност на сгради за страната ни са предвидени около 1 милиард и 400 милиона лева. В Пазарджик има 76 блока, които са регистрирани в Банката за развитие и чакат обследване и други 70, в които хората са се сдружили и тях също ще ги внесем за одобрение. Така че в следващите между 3 и 5 години ще имаме възможност да обновим близо 150 жилищни блока в Пазарджик. Представете си как ще изглежда града ни, когато това се случи и колко по-малко ще плащат хората за консумираната електроенергия”, коментира още Тодор Попов.

Пазарджик е една от общините, които са на челно място при санирането на малки и големи многофамилни сгради. „Това говори добре за нас като граждани, които са се организирали и са се сдружили, т.е. са били граждански активни, за да се възползват от тази възможност и второ, говори добре за нас като община, която администрира този процес. Затова поздравявам всички и пожелавам да го продължим. Ние сме подготвени, трябва да бъдем ефективни и умни, за да ни се получават нещата. Надяваме се това да покажат и бъдещите народни избраници!”, пожела кметът Тодор Попов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.