400 бона седмично струвало безплатното паркиране в София

400 бона седмично струвало безплатното паркиране в София

  • Компенсират 28 хиляди абонати на синя и зелена зона

Неработещите зони за платено паркиране в София нанесли на Център за градска мобилност (ЦГМ) по 400 хил. лв. загуби седмично. Синя и зелена зона бяха освободени от такса в продължение на 7 седмици, заради мерките за ограничаване на коронавируса. Така в касата на ЦГМ са генерирали 2,8 млн. лв. по-малко прогнозируеми приходи. Това стана ясно от думите на директора на ЦГМ Димитър Дилчев по време на транспортна комисия в Столичния общински съвет. 

На заседанието й бе гласувано да се удължи с 2 месеца абонамента със стикер за платено локално паркиране в София. Мярката ще засегне 28 000 души, които са се абонирани за места в синя и зелена зона, но не са успяли да използват стикерите си във времето, в което зоните не работеха.

Именно заради спирането на зоните голяма част от хората, които са с абонамент не са можели да паркират автомобилите си в близост до домовете си, се посочва в доклада. Зоните не работеха 1 месец и 22 дни, но се предлага компенсацията да бъде 2 месеца. По първоначални изчисления бонусът ще струва на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) 440 хил. лв. 

Временната отмяна на почасовото платено паркиране е рефлектирала и върху ползвателите на услугата "Служебен абонамент", които са предплатили за половин или една година. Те пък ще бъдат освободени от такса за периода, в който почасовото платено паркиране в центъра беше отменено. Тази мярка пък ще струва на ЦГМ 770 хил. лв. 

„Ползвателите на "Служебен абонамент", които са сключили договор преди 18 март и той е за период на действие след тази дата да бъдат освободени от плащането на сумата до изтичането на договора, но не за повече от 1 месец и 19 дни.  Клиентите на ЦГМ, които имат сключени договори след 18 март ще бъдат освободени от задължението да плащат до 6 май“, гласи предложението в доклада на съветниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.