0

С 40 звездни имена:актьори, сценаристи, режисьори, композитори от света на голямото кино ще могат да се срещнат приятелите на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, чието тазгодишно издание ще стартира на 29 май в Стара Загора.

С 40 звездни имена:актьори, сценаристи, режисьори, композитори от света на голямото кино ще могат да се срещнат приятелите на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, чието тазгодишно издание ще стартира на 29 май в Стара Загора.

Те ще бъдат представени от председателя на международното жури, кинокритикът проф. Божидар Манов, който е решил да използва пространството за лапидариума при регионалния исторически музей, за да запознае зрителите с новата си книга“Фестивални срещи 2“. В нея той е включил интервюта със звезди като Френсис  Копола, Мел Гибсън, Отар Йоселиани, Жан Рено, Джулиан Мур, Иван Сабо и още десетки, с които е имал шанса да седи на една маса в непринудени разговори по време на фестивалите в Кан, Берлин, Солун, Венеция , Карлови Вари и други места, където по червените килими преминават творци с множество награди зад гърба си.

„Фестивални срещи 2“ е своеобразно продължение на едноименната книга  отпреди 13 години, тя е интересна и с това, че се появи в годината на пандемия, когато голяма част от звездните срещи бяха отложени или проведени в различен формат.

Срещата с луксозния том е част от съпътстващата програма на „Златната липа 2021“, чийто почетен гост е актьорът Владо Пенев, а в журито са включени рускинята Елена Морозова, полякът Филип Байон, французинът Антоан Рембо и румънецът Богдан Морешану. След като засади своята липичка в  Гората на звездите Пенев ще представи личния си подарък за   почитателите : най-новия филм с негово участие: „Рая на Данте“ (2021) на режисьора Димитър Радев, където си партнира в главната роля с Радина Боршош.

Подготовката за феста е на финалната си права, коментира директорът Магдалена Ралчева, след едногодишната пауза заради COVID-19 киноманите ще имат възможността да изгледат 9 нови ленти  от 29 май до 2 юни в залите на оперния театър и регионалната библиотека „Захари Княжески“ като по традиция прожекциите ще бъдат напълно безплатни.

По думите на Ралчева близо 1/3 от заглавията в конкурсната и извънконкурсната програма са български. Сред тях е „Страх“ на Ивайло Христов, който освен като режисьор се изявява и като сценарист на черно-бялата лента.

Историята, която ни разказва с добре дозирано чувство за хумор и самоирония, е за погранично селце в България и реакцията на неговите жители, при появата на тъмнокож мигрант бежанец. Главната героиня Светла е вдовица, наскоро загубила работата си като учителка. В селото ѝ, близо до границата с Турция, често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота ѝ. В главните роли ще видим Светлана Янчева и Майкъл Флеминг. Оператор на филма е Емил Христов.

Несъмнено българският филм, който ще предизвика интереса на широката публика, е комедията „Като за последно“ (2020) на режисьора Ивайло Пенчев с участието на младата холивудска звезда Мария Бакалова, която на тазгодишните награди „Оскар“ спечели номинация за поддържаща женска роля във филма „Борат 2“. Във филма ѝ партнира друг носител на специалната награда „Златна липа“ – Васил Банов, както и куп любими актьори от комедийния жанр – Филип Аврамов, Антон Радичев, Малин Кръстев и много други.