40% от ипотеките у нас изтеглени от софиянци

В началото на 2021 г.

40% от ипотеките у нас изтеглени от софиянци

Средният заем за жилище стигна 115 000 лв.

От началото на годината 40 на сто от изтеглените жилищни заеми са в София. Около 15% от ипотеките са в морската ни столица Варна, а други 8,5 на сто са в Града под тепетата. Това каза за „Монитор” кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му

пазарът за кредитиране продължава да е активен

във всички райони, и то не само в София, но и във Варна, Пловдив, Бургас и другите градове. Така например Бургас също е с по-голям дял от около 7,5% от изтеглените ипотеки. Останалите 30% пък се разпределят в другите градове из страната.

Според Тошев данните показват устойчива тенденция. „Това показва, че има активен пазар на ипотечно кредитиране в цялата страна. Освен това интересът продължава да се запазва към сегмента на тристайните апартаменти, които са водещи и са най-търсените жилища”, обясни още Тошев. Въпреки пандемията се наблюдава и лек ръст в среднотеглените суми за жилищни заеми. От началото на годината средната сума за ипотека е около 115 000 лв. Промяна в предпочитаните квартали за живеене в столицата обаче няма. „Има си клиенти за всеки квартал.

Хората с по-високи доходи - в престижните квартали

„Иван Вазов“, „Лозенец“, „Докторски паметник“. Тези със средни доходи продължават да предпочитат южните райони, като „Младост“. Хората с по-ниски финансови възможности купуват в по-крайните квартали на София”, коментира Тошев, като допълни, че реално сегментацията по квартали зависи от финансовата възможност на хората, които купуват.

Данните на Българска народна банка (БНБ) също показват устойчивост в тегленето на заеми. От статистиките става ясно, че въпреки засегнатите доходи и затворените бизнеси българите продължаваме на разчитаме на средства от банките, като ръстът в кредитирането се запазва още предходната 2020 г.. Това е логично, тъй като последните години

българските потребители се радват и на рекордно ниски лихви

които при ипотеките са под 3% и продължават да поддържат това ниво.

При потребителските заеми лихвата е малко над 7 на сто. Последните данни към края на февруари показват, че изтеглените жилищни кредити достигат 12,172 млрд. лв. (11,3% ръст за година), а потребителските - 12,057 млрд. лв. (4,8% ръст за година).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.