40 на сто от хотелите засега са затворени (ОБНОВЕНА)

40 на сто от хотелите засега са затворени (ОБНОВЕНА)

40 на сто от големите туристически комплекси по Черноморието и местата за настаняване в дестинациите за индустриализиран туризъм, които нямат подписани договори с туроператори, остават затворени. Те могат да подновят дейността си едва когато правителството даде „зелена светлина“ за чартърните програми. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов. По думите му, повечето от сега затворените хотели са големи.

По думите му именно това е причината от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) да поискат от правителството у нас да се влиза без предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест, считано от 26 юни. Според представителите на организацията е необходимо

а бъдат обособени и бързи коридори за страните от Европейския съюз

с по-висок процент на ваксинирано население от българското. Същото се отнася още за Израел и Русия.

Експертът смята, че подобно „отваряне“ на страната към чуждите пазари би увеличило очакваните туристи с 1.5 млн. души. Така и големите места за настаняване биха могли да подновят своята дейност. Припомняме, че очакванията на бранша са през 2021 г. у нас да пристигнат 7.5 млн. чуждестранни гости.

„Предвиждаме, че всички ограниченията ще отпаднат лавинообразно в края на месец юли.“, подчерта Драганов. Подготовката на хотелиери и туроператори обаче отнема минимум 2-4 седмици, което може да повлияе негативно на посещенията през сезона.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова пък съобщи кои са останалите предложенията на бранша, предава БНР.

„Необходима е подкрепа за българските авиокомпании,

за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че ограниченията отпадат, ще произведе. И в допълнение - във всеки основен ключов туристически комплекс да бъде определен карантинен хотел, чиито разходи за издръжка за сезона да бъдат поети от държавата”, поясни тя.

Сред останалите идеи на организацията са продължаването на програмата „60 на 40“ до края на годината, създаването на възможност ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически пътувания. Конфедерацията на туристическия бизнес настояваща още за учредяване на фонд за подкрепа за привличане и домакинство на международни конференции и конгреси на територията на България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.