40 нови камери в бус лентите в София

40 нови камери в бус лентите в София

Човешкият фактор е основната причина за катастрофите у нас

Столичната община ще лови нарушители в бус лентите с 40 камери. По информация на зам.-шефа на „Пътна полиция“ в София Любомир Костадинов те трябва да са готови до края на месеца.

Досега контролът по бус лентите се осъществяваше само от катаджии, тъй като камерите за скорост не могат да се използват за подобни нарушения.

Предвижда се новите устройства да снимат всички автомобили, а не само нарушителите. Снимките ще изпращат в КАТ, където ще се налагат глобите. По този начин ще има денонощен контрол. Глобата е 50 лв. Камерите ще бъдат монтирани на всяка от седемте отсечки за автобуси в столицата.
Те ще са на следните места: бул. „Цариградско шосе“, бул. „Сливница“ - от Сточна гара до бул. „Петър Дертлиев“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Александър Малинов - от бул. „Андрей Сахаров“ до „Цариградско шосе“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ - между „Черни връх“ и „Драган Цанков“, бул. „България“ - между „Гоце Делчев и „Пейо Тодоров“. Има и една обособена зона на бул. „Константин Величков“, между бул. „Сливница“ и бул. „Възкресение“.

През 2018 г. за шофиране в бус лентите са глобени с 50 лв. общо 3133 души. За първите пет месеца на настоящата година пък в нарушение са хванати 1665 шофьори.
Междувременно стана ясно, че 96% от всички ПТП и 97% от загиналите са в резултат на човешка грешка, показва статистиката.

'Човешките грешки са неизбежни. За да бъдат минимизирани трябва да бъдат измервани и разбирани. Именно затова е създаден инструментът, използван за Индекса за безопасно шофиране – специален въпросник за изследване на поведението на водачите“, заявиха от организаторите. Те поясниха, че чрез теста в поредица въпроси с 50 рутинни и рискови ситуации водачът прави самооценка и че този път тестването ще става онлайн, което повишава степента на искреност и достоверност.

„Ангажираме все повече хора с нашата кауза да бъдем по-толерантни на пътя и да си дадем сметка, че безопасността на движението зависи от всички участници", коментира Спасова. Според данните на национално представено изследване, близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият фактор е сред основните причини за настъпване на пътно-транспортни произшествия. Затова е много важно да се изследват различните групи водачи, какви са основните грешки, които допускат на пътя и какво е довело до тях. Това каза председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на официалното представяне на тазгодишното издание на инициативата Индекс за безопасно шофиране.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.