Започна мисията на 40-я БГ контингент в Афганистан
2

Започна мисията на 40-я БГ контингент в Афганистан

Четиридесетият български контингент официално започна участието си в мисията на НАТО в Афганистан. Тържествената церемония по предаване на отговорностите по изпълнение на задачите от 39-ия на 40-ия национален контингент се проведе в района на летището в Кандахар, Афганистан, съобщиха от МО.

 

В присъствието на председателя на комисията по ротацията на контингентите полковник Тодор Тодоров, началник на сектор в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите (СКС), бе извършено предаване на бойното знаме от командира на 39-ия контингент полковник Красимир Горанов на командира на 40-ия контингент полковник Светлозар Стефанов. Подписан бе и акт за сдаване и приемане на длъжността „национален командир на контингента“.

Полковник Тодор Тодоров изказа благодарността на командването на СКС към личния състав от 39-ия контингент за отличното изпълнение на задачите. Той изрази увереност, че военнослужещите от 40-ия контингент ще проявят висок воински дух и достойно ще продължат да представят българските Въоръжени сили в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.

Официални гости на церемонията бяха полковник Тревор Бреденкамп - командир на командване „Юг“, полковник Джеймс Мъри - заместник-командир на командването, подполковник Ерик Шнайдер - командир на батальон за защита на силите, полковник Флорин-Каталин Георгиу - национален командир на румънския контингент, главните сержанти на командване „Юг“ и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства българският военен контингент при изпълнение на задачите.

От името на министъра на отбраната националният командир на 39-ия контингент полковник Горанов връчи „Знак за участие в мисията” на полковник Тревор Бреденкамп и полковник Джеймс Мъри и плакет на СКС на националния командир на румънския контингент полковник Флорин-Каталин Георгиу.

Полковник Бреденкамп поздрави контингента и благодари за отлично изпълнените задачи, пожела на всички успешно завръщане в България и бъдещи професионални успех. Той връчи медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана. Националният командир полковник Горанов и главният сержант на контингента старши сержант Живка Попова бяха наградени от полковник Бреденкамп с картина и монета на командване „Юг“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.