40 хил. лв. делят от костно-мозъчна трансплантация 20-годишния кюстендилец Тони Костов. Момчето страда от остра лимфобластна левкемия, която му откриват в средата на м.г.

На 05.11.2018 г. Тони Костов започва лечение с химиотерапия в Александровска болница. Последват редица консултации с световно известни специалисти, които са категорични, че на Тони трябва да бъде направена трансплантация на костен мозък.
На 08.02.1019 г. момчето заминава за Университетска болница Вюрцбург, където решава да остане и да довърши лечението си поради сериозни разлики в метода на протичане на самото лечение в България и в Германия, както и породи нуждата му от трансплантация на костен мозък. За лечението на младото момче в Германия бяха необходими 440 хил. лв., което наложи провеждането на редица благотворителни кампании. Оказва се, че Тони не получи помощ от държавата, след като през месец февруари близките му пуснаха молба в МЗ за искане на формуляр S2. Месец по-късно отговорът бе, че момчето първо трябва да бъде вписано в регистъра на ИАТ и съответно чак тогава да пуснато такова искане.
„Защо Тони Костов въобще трябва да бъде вписан в този регистър при положение, че след настаняването му в клиника по онкохемотология в Университетска болница Вюрцбург той е вписан в общоевропейския регистър и дори му се търси донор BMDE (Bone marrow Donors Worldwide), световен регистър на донори на костен мозък“, обяви Анелия Димитрова, която се захваща с не леката задача да помогне на 20-годишния кюстендилец да пребори левкемията.

Така след редицата откази и лутане по институциите започнаха благотворителни кампании в цялата страна за събирането на така необходимите 440 хил. лв.

Благодарение на стотици добри хора вече по сметката на Тони има 400 хил. лв. Остават още 40 хил. лв., които трябва да бъдат събрани до края на този месец. На 2.05 2019 г. момчето има среща с лекарския екип, за да решат как да продължи лечението му.

Ако до тогава все още Тони не разполага с пълната сума за трансплантацията, ще му бъде включена допълнителна химиотерапия, докато не бъде готов финансово.

Само в рамките на една благотворителна вечер вчера кюстендилци успяха да съберат близо 21 хил. лв. В подкрепа на каузата се включиха и малките герои на Кюстендил – Бети и Вальо, които вече успяха да преборят левкемията. По време на благотворителната вечер бяха предоставените от щедри дарители 30 икони /някои от тях – на над 170 години/, осветени на молебен, отслужен за здравето на Тони от братството на Рилския манастир, повече от 40 картини, 5 гоблена, 4 пластики, 130 книги и ръчно изработени великденски сувенири.

Въпреки това обаче сумата не е събрана и кампаниите продължават. За първи път по идея на общинския отдел „Култура и духовно развитие“ ще се проведе голямо Великденско хоро в центъра на град Кюстендил. В него ще участват всички фолклорни състави от общината, както и жители и гости на града.

„На първия ден на Великден ще творим една блага идея, ще се съберем да играем едно Великденско хоро, да съберем пари за един човешки живот, за Тони. Нашият град е доказал, че в трудни времена прави велики неща. На площад „Велбъжд“ в миналото се е играло хоро, нужно е и сега да се хванем за ръце, за да спасим живота на един човек“, обяви и началникът на отдел „Култура и духовно развитие“, Дима Укалска.

Дарителска сметка

IBAN BG25 SOMB 9130 1066 1562 01
BIC SOMBBGSF
Общинска Банка
титуляр: Тони Тончев Костов
Pay Pal: anatoli.kostov@gmail.com

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Масов бум на онкологични заболявания сред бобовдолци

Село на бунт срещу изгарянето на отпадъци от ТЕЦ

Масов бум на онкологични заболявания сред бобовдолци

Жителите на бобовдолското село Големо село се вдигнаха на протест срещу изгарянето на отпадъци от ТЕЦ-а в миньорската община.

Момчето продължава битката с рака в Германия

14-годишният футболист Теодор Велинов загуби крака си

Момчето продължава битката с рака в Германия

14-годишният кюстендилец, който мечтаеше да стане футболист, загуби крака си. Въпреки множеството усилия на лекарите в Германия се наложи ампутация над коляното и сега Теди свиква с мисълта, че това е била единствената възможност.