Около 40 дрогирани шофьори, които имат професионални книжки, са регистрирани за последната отчетна година, научи „Монитор“. Водачите са основно на рейсове, които правят международни курсове. Част от тях са били спипани в България, другите в чужбина. Само в Румъния и Полша общият им брой е около 15 души, сочат данните на „Пътна полиция“ от изпратените запитвания от други страни от ЕС. Според законодателството шофьорите трябва да се издирят у нас и да понесат санкциите си. Голям брой от тях са задържани и за по 24 часа в съотвените страни, но след това са освободени.

„Оправдават се, че са пили сироп за кашлица, билки или лекарства за кръвно. Какво ли не са обяснявали, след това обаче ние трябва да ги санкционираме. Това най-често става с отнемане на книжката. Процедурата обаче е изключително бавна. Те веднъж са били наказани в чужбина, но в много от страните от ЕС те могат да си тръгнат, ако са заплатили глобата си. Освен това тя е и наполовина ако това се направи в 10-дневен срок“, обясниха пред „Монитор“ от „Пътна полиция“. С оспорването на резултатите от тестовете пък процедурата се забавяла още повече.

„Всеки ден правим акции за дрогирани водачи. Особено след като шофьорът от Варна, който трябваше да вози ученици на екскурзия, беше заловен след употреба на дрога и алкохол. Имаме разпоредба да правим акции на влизане и излизане от автогарите, на тръгване и на пристигане на автобусите, особено тези, които превозват деца“, казаха за „Монитор“ от „Пътна полиция“.

Оттам при последната си операция са проверили 1679 автобуса. При тях били установени общо 1666 нарушения, което ще рече, че почти всеки рейс е имал нещо неизправно по себе си – документите на шофьора, возилото или техническа нередност.

На 44 от проверените моторни превозни средства е наложена забрана да продължат движението си. При последната операция обаче не са установени дрогирани шофьори.

За сметка на това само от началото на годината 2599 водачи на леки коли са били заловени зад волана с положителни тестове за дрога. Всичките са се разделили с регистрацията на колите си, а доста от тях са били подведени и под наказателна отговорност и минумума, който могат да изтърпят като наказание, е условна присъда. Тези с предишни провинения могат да се озоват и в затвора и след приключването на делата срещу тях.

Най-много от установените нарушители са били в Бургас и Стара Загора, откъдето минава и пътят за морето. Там най-често са спипвани пияни водачи.

За цяла година от „Пътна полиция“ пък са сгащили близо 23 хил. шофьори, които нямат книжка. Тук се включени тези, които изобщо не са имали свидетелство за правоуправление, било е временно отнето или е с изтекла валидност.

Предупреждение: Затвор и глоба грозят нередовните при пътуване зад граница

Сезонът на летните отпуски наближава. По традиция хиляди българи избират да прекарат ваканцията си извън България. По данни на Министерството на туризма миналото лято над 300 000 българи са почивали в чужбина, казват от СБА. Повечето наши сънародници избират по-близките дестинации, като предпочитат да пътуват със собствен транспорт. Така вероятно ще бъде и тази година. В интерес на автомобилистите е преди да поемат към желаната дестинация добре да проучат какви са основните правила за движение в съответната държава, за да не останат неприятно изненадани. Още повече, че и в съседните страни, както и у нас, много често променят Законите за движение по пътищата. В Гърция например, използването на антирадар ще ни коства 2000 евро глоба, лишаване от книжка за 30 дни и прибирането на табели за 60 дни. Превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч. в час пък ще ни остави без книжка за 90 дни.

В Сърбия пък са безкомпромисни за алкохола. От 3 април там действа нов Закон за движение по пътищата с по-високи глоби. Допустимото количество алкохол в кръвта при управление на МПС е 0,2 промила. Използването на мобилен телефон без hands free пък се санкционира с около 1500 български лева. Затвор се предвижда при шофиране без необходимата категория или каране с над 2 промила алкохол, както и за превишаване на скоростта в населено място с над 70 км. в час.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изискаха от КЕВР незабавна проверка на ВиК мрежата в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършването на незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.