40 дарители събраха четвърт милион за болница и община срещу COVID-19

40 дарители събраха четвърт милион за болница и община срещу COVID-19

 Четиридесет дарители  събраха четвърт милион за болница и община срещу COVID-19, съобщиха от дарителсксата кампания срещу коронавируса  COVID-19 „Помогни сега“, започнала в Шумен. Тя  ще бъде приложена и в други градове, уверява от там. 

Създадена още преди обявяването на извънредно положение на 13 март дарителската инициатива „Помогни сега“ срещу COVID-19 в Шумен успя за кратко време на мобилизира местния бизнес и жителите на областта да даряват средства в подкрепа на местните медици, като вече има над 40 дарители, а постъпленията към 25 март са 253 302 лева.        

Кампанията е инициирана от собственика на фирмата за бързооборотни стоки „Фикосота“ - Красен Кюркчиев, заедно с брат му Жечко Кюркчиев, собственик и управител на друга голяма фирма - „Теси“. Сред факторите за успеха е ранният старт - започва на 13 март, още преди обявяването на извънредното положение като първата дарителска кампания срещу COVID-19. Към онзи момент голяма част от бизнеса и местната власт все още не осъзнават мащаба на идващата опасност. Целта на кампанията „Помогни сега“ е медиците и общината да разполагат с мигновен достъп до средства, с които да се подготвят за защита.

„Важно за всички в Шумен беше бързо да създадем работещ механизъм, който сплоти усилията на Общината, бизнеса и гражданите. Да спечелиш време е наполовина спечелена битка срещу COVID-19.“, споделя Красен Кюркчиев

Механизмът работи така - даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Събират се средства от града за града, при пълна прозрачност и затова е приложим за много други градове. Красен и Жечко Кюркчиеви даряват първите 100 000 лв за кампанията, а след тях вече се включиха 9 местни компании и десетки жители на общината.

Моделът, тръгнал от Шумен със съдействието на кмета на общината и председателя на СК-Шумен Николай Тончев е важен и за други градове, защото наред с националните, трябва да се подкрепят и регионалните медицински нужди.

Ефективният начин на работа насърчава Красен и Жечко да потърсят съмишленици и да надградят кампанията в национална, като се запази регионалният механизъм на функциониране. Намират партньор в лицето на Българската стопанска камара и председателят Радосвет Радев взема решение да подкрепи разрастването на национално ниво.  Неговата реакция е мигновена. Припознава каузата „Помогни сега“ и веднага се заема да мобилизира регионалните подразделения на Българска стопанска камара в България – някои градове като Добрич вече обсъждат този модел за подкрепа на борбата с епидемията.

За по-малко от 2 седмици кампанията събра над 250 000 лв., а по-голямата част от сумата беше оползотворена за респиратор, бързи тестове за коронавирус, пулсоксиметри и друго необходимо оборудване, както и за защитни облекла, предпазни маски и ръкавици. Общината на свой ред бе снабдена с дезинфектанти и пръскачки за обеззаразяване на спирките в шуменско.

Бизнеса и гражданите могат  да се включат с дарения по сметката на фонда за Шумен: 

Уникредит Булбанк, Шумен

IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.