40 800 лекари и учители с ваксина срещу COVID

40 800 лекари и учители с ваксина срещу COVID

Най-много са имунизираните българи над 65 г.

Близо 40 800 са ваксинираните срещу COVID-19 лекари и учители. Това показа справка на Министерството на здравеопазването, изготвена за „Телеграф“.

В началото на тази година имунизациите в България стартираха по фази. Според Националния ваксинационен план, в първата фаза попадат лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и помощен персонал. Общо ваксинираните до 1 април лица, които попадат във фаза I, са 46 597. От тях 35 077 са с поставена втора доза.

Само ваксинираните лекари са 17 379, а тези които са получили и второ убождане – 13 759.

По данни на НСИ общият брой на лекарите у нас е под 30 000. Преболедувалите коронавирус, които са регистрирани в Националната информационна система пък, са над 3 500. Това означава, че след като всички ваксинирани медици преминат през втора доза, общият брой на имунизираните и преболедувалите лекари ще бъде около 21 000, с което ще се постигнат заветните 70% за колективен имунитет.

Междувременно обаче списъците с желаещи да се ваксинират медици продължават да се попълват и всеки желаещ може се възползва от това. Общо 81 674 са поставените дози в рамките на фаза I към началото на този месец. По-малък е броят на изразходваните ваксини във втора фаза (54 837 дози). Там попадат педагогическите специалисти, персоналът и домуващите в социални институции. Общо 33 801 са имунизираните лица във фаза II.

От тях 23 419 са учителите, като с втора доза са 16 290.


Поставените дози в рамките на трета фаза са 98 814. Броят им е по-голям, защото тук попадат и най-много хора. Става въпрос за служители в обществено значими структури и поддържащи основни дейности в обществения живот. В това число МВР, ВиК, АЕЦ Козлодуй, телекомуникационни и банкови служители, съдии, журналисти и др. Общо имунизираните лица до 1 април са 72 177, като 26 637 са с втора доза, показва справката от МЗ. В четвърта фаза Националният ваксинационен план поставя възрастни над 65 г. и лица с придружаващи заболявания. Тук имунизираните лица са най-много – 163 521. От тях с втора доза са 8 117.

В същото време и в останалите три фази попадат лица над 60-годишна възраст. Техният брой е 179 564,

като реимунизация са осъществили 36 309. Така общо българите над 60 г., които са ваксинирани към началото на този месец са около 300 000.

67 368 се боцнаха извън фазите

Българите, които са се ваксинирали срещу коронавирус извън първите 4 фази са общо 67 368. Това са хора получили първа доза в рамките на зелените коридори или при личните си лекари. Реваксинираните лица, които не попадат във фазите, са едва 5 743. Личните лекари в момента имунизират с приоритет възрастните си пациенти и тези с придружаващи заболявания. Тъй като количествата все още не стигат до всички и се разпределят пропорционално между практиките, повечето джипита викат пациентите, които първи са се записвали с желание да се ваксинират. Младите хора пък имат възможност да си поставят ваксина в зелените коридори, които все още са активни на много места в страната. Към момента те разполагат само с дози от „Астра Зенека“. Очаква се обаче в края на април и началото на май да пристигнат достатъчно ваксини от всички одобрени и да имаме право на избор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.