0

Б лизо 40 000 стикера са раздадени само във Варна от началото на инициативата „Спри! Давам път на пешеходец!“ Това съобщи Юлиан Арнаудов от неправителствената организация „Карай умно, искам живот“.

Близо 40 000 стикера са раздадени само във Варна от началото на инициативата „Спри! Давам път на пешеходец!“ Това съобщи Юлиан Арнаудов от неправителствената организация „Карай умно, искам живот“.

„Инициативата тече вече 7 години, като цели да раздаде стикери, чрез които да напомни на водачите на автомобили, че превозното средство пред тях може да е спряло точно по тази причина. В крайна сметка се оказа, че този стикер работи повече при водачите, които си го залепят, защото всеки път го четат и си напомнят, че всъщност са поели отговорността да спрат на пешеходна пътека.

Оказа се, че това е по-силното направление“, коментира Арнаудов. Според него, положителна е тенденцията за вниманието на водачите към пешеходците. „Да си залепиш стикера, това е да го обмислиш, да го вземеш, да го прочетеш, да вземеш решение да го сложиш, да почистиш в 99 процента от случаите автомобила си и да го залепиш.

След това всеки ден, когато подхождаш към автомобила си, да го видиш, че е там и да си кажеш: Да, аз спирам и давам път на пешеходец!“ Много силно работи това нещо и когато видя залепен стикер, аз всъщност разбирам, че има смисъл от това, което правим и това ми дава допълнителен стимул да продължаваме“, каза още Юлиан Арнаудов.

Той допълни, че към кампанията са проявили интерес и от други градове, като например към Горна Оряховица са изпратени 1 500 стикера, които да бъдат раздадени на водачите там.