Общо 40 029 деца са върнати в клас за последните две години, откакто механизмът за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици е започнал да се прилага. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща с Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване на деца и ученици в образователната система.

Той обясни, че за учебната 2018/ 2019 г. нови 19 077 деца и ученици са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас, като 18 255 са останали там и до момента. Дончев даде за пример страничните ефекти на механизма, посочвайки, че докато миналата година само 7 души на 19 години са се записали за първи път в клас, тази година пълнолетните са близо 800. 

Вицепремиетър посочи, че спрямо учебната 2016/2017

новоотпадналите от образователната система са намалели 4 пъти.

Към 30 април 2019 г. те са само 5200 деца и ученици, докато за за учебната 2017/2018 г. броят на отпадналите е бил 14 058, а за учебната 2016 /2017 г. е бил 20 092.
Дончев съобщи, че на днешната среща са били обсъждани мерки за подобряване на координацията между различните институциите.„За да знаем къде е детето, което не е в клас, са необходими още усилия и пряк информационен обмен между системите и регистрите на отделните ведомства“, заяви вицепремиерът. Той обясни, че през следващите месеци ще се работи за това училището да бъде по-близо до нуждите на детето и до случващото се в живота навън, върху превенцията от отпадане от училище, както и за стимулиращи мерки под материална и финансова форма. Това обаче според Дончев трябва все пак да бъде комбинирано с „елементи на репресия“, тъй като имало и безотговорни родители, които не правят нужното децата им да бъдат в клас. В тази връзка, освен разширяване на базата на санкциониращите мерки от страна на държавата, според Дончев

основното образование трябва да е задължително по конституция,

а не само до 16-годишна възраст. „Подобно послание на ниво конституция би дало по-голяма сила и на законодателството, и на всички институции, които го прилагат.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че работата по механизма остава приоритет на правителството. „Колкото по-малко преждевременно отпаднали от образователната система деца, толкова по-малко изключени хора от обществото.“, каза той. Според Вълчев от механизма има резултат, но той до момента е до първоначалното записване на учениците. „За да не бъде едно дете изключено от обществото и да е подготвено за пазара на труда, трябва да бъдат изпълнени три условия – да е записано в детска градина и училище, да ги посещава редовно и да бъдат ангажирани в по-голяма степен в учебния процес“, коментира Вълчев.

Просветният министър заяви, че

механизмът ще се префокусира към ежедневната посещаемост,

поради това от ведомството подготвят и промени в постановлението, което регламентира работата по него. „От тук нататък няма да говорим за обходи по първоначалното записване, а за ежедневна реакция на училищата и детските градини и чрез екипите да бъде осигурено присъствието на учениците“, каза Вълчев. Той обясни, че проблемните и рисковите деца посещават учебните заведения епизодично. „Два дни присъстват, два не ходят или обратното. Това се усилва от трудовата мобилност, пътуването в чужбина, но в крайна сметка не се осигурява достатъчно време да придобият необходимите знания и умения“, посочи образователният министър. Вълчев разясни ролята на ежедневната работа на екипите по механизма.

„Когато детето не дойде сутрин в училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта е ученикът е бил на банкет. Облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че е бил свален от автобуса, тъй като не си е купил билет“

обясни просветният министър.

Той посочи, че от миналата бюджетна година министерството предоставя и средства за училищата и детските градини, които работят с уязвими групи. Те са за допълнителни възнаграждения на работещите по механизма, за учителите, които работят с децата от уязвимите групи, за назначаване на медиатори, които към момента са над 200.

Според Вълчев проблем обаче имало с мерките за принуда. Като неработещ механизъм той определи глобите, които общините съставят по закона за предучилищното и училищно образование на родителите на деца, които не ходят на училище. „От 11 хиляди подадени сигнала чрез информационна система за неприсъстващи ученици са наложени едва 300 акта, което по-малко от 3%. Миналата година са били 1100“, заяви просветният министър.

Той припомни също, че Народното събрание направи промени в закона за семейните помощи за деца и този в социалното подпомагане. Според тях при пет неизвинени отсъствия от час за месеца на дете, семейството му ще бъде лишено от детски надбавки за цяла година, а еднократната помощ за първолаци ще се дава на два пъти. В момента от социалното министерство пък са предложили и промени в наредбата за енергийните помощ, коментира Вълчев. „Те имат за цел обвързване на този вид помощи с редовната посещаемост в училище“., заяви той.

Социалният министър Бисер Петков уточни, че се предвижда

семействата, чийто деца не посещават училище, да имат органичен достъп до помощи за отопление.

„Предложили сме промени в целевите помощи и отоплението, които са на обществено обсъждане. Предложено е да се обособят три нови целеви групи към съществуващите 17. За семействата на тези групи деца на възраст от 5 до 16г., които не посещават училище, е предвиден доста по ограничен достъп до целевите помощи за отопление“, посочи Петков. В проекта се предлага това да е на база два пъти гарантирания минимален доход. Социалният министър подчерта, че това не означава, че ще лишават семействата от помощите за отопление. „Ние отчитаме, че това са целеви помощи за отопление, които би трябвало да осигурят на най-уязвимите и бедни групи от населението, да си осигурят топлота през зимните месеци“, каза Петков.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Веселина Кацарова:Аз също не съм съвършена…

„Тук съм не за да ви кажа, че нищо не знаете, а за да ви покажа как да станете още по-добри!“, с тези думи започна втория си мастер-клас за млади оперни изпълнители в Стара Загора  Мецосопрано  №1 в света Веселина Кацарова.

36 000 сигнала за пожари у нас от началото на годината

Пожароопасна е обстановката в страната поради високите температури. От началото на годината са подадени над 36 000 сигнала за произшествия, свързани с възникнали пожари, и са били спасени около 450 души. Само за последната седмица са отчетени над 1200 пожара, а сигналите за такива на ден са около 200.