4 вида върба забранени  за бране по Цветница (ТЕМАТА)

4 вида върба забранени за бране по Цветница (ТЕМАТА)

В София пишат по над 1200 акта на улични търговци на клонки и цветя по празниците

Четири вида върба са забранени за бране по Цветница. Защитени от закона за биологичното разнообразие са видовете – петтичинкова, тъполистна, розмаринолистна, ксантийска, научи „Монитор“.

За кършенето и нерегламентираната им продажба се налагат сериозни санкции. Експерти по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават букетчета или части от защитени растения за украса направени с видове от дивата природа, показа проверка на „Монитор“.

При констатирани нарушения се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически – от 500 до 10 000 лева. От 30 януари тази година пък е в сила и заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се определя специален режим на опазване и ползване на лечебните растения през 2019 г.

На Цветница сериозен проблем обаче създават търговците, които продават върбови клонки. Те нямат разрешения и не разполагат с никакви документи за произход на стоката.

Само в София Столичният инспекторат съставил над 1200 акта за нерегламентирани продажби на върбови клонки и цветя миналата година. Глобите са били съставени основно около Цветница и Великден. Това става ясно от изпратена до „Монитор“ справка за констатираните нередности около празниците, изготвена от Инспектората. Според цифрите съставените актове за административни нарушения са 1233, а констатираните нередности са 4021. Общо събраните пари от глоби пък са 21 140 лева. Те са основно за търговия на открито без разрешение, издадено от кмета на съответния район. Най-често се срещат нарушители в район „Триадица“, район „Средец“, район „Възраждане“.
„Нарушението е функция на потребителя, т.е. колкото повече потребители има, толкова повече нарушения има“, обясняват от Столичния инспекторат.

„Цветница е пролетен празник. Най-продаваните стоки са цветя. Контролът започва от 7 часа на територията на цветната борса в район „Възраждане“ и продължава до 13 часа. Търговската дейност се извършва от територия на „Пазари Възраждане“. Столичният инспекторат осъществява контрол по прилежащите територии към пазара – тротоар и пътно платно. Също така контролира и забраната да се паркират автомобили на тротоарите, както и предотвратяване на замърсявания по прилежащите територии към пазара“, обясниха за „Монитор“ от Столичния инспекторат.

В широката градска среда в повечето случаи районните кметове издават разрешения за извършване на търговия на открито с цветя. Инспекторите предварително, по документи, са се запознали с местата и площите които се заемат от търговците с разрешения. Излизайки на терен, проверяващите първо се насочват към безспорните нарушители.Те се санкционират според „Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община“. Много са случаите при които редовните търговци посочват нередовните и то съвсем коректно.

Цветница и Великден се отбелязват с изобилие от цветя и билки, но и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Затова гражданите е добре да следят за нарушения и да сигнализират за тях на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите, припомнят експерти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.