4 важни язовира за питейно-битово водоснабдяване са полупразни, сочи справка на екоминистерството. Освен станалия печално известен яз. „Студена“ над Перник със запълване под 50% са и „Асеновец, „Ястребино“ и „Дяково“.

Яз. „Дяково“, който осигурява водата за част от абонатите в Кюстендилска област е със завирен обем 12,704 млн. куб. м и е пълен на малко над една трета от максималния. От него вече е забранено използването на вода за други цели.

Експерти през седмицата изчислиха, че пернишкият яз. „Студена“ ще достигне мъртвия си обем най-късно в средата на февруари. В момента, по данни на МОСВ,


в него има малко над 4 млн. кубика


вода или 15,89% от възможното най-голямо количество. Предвид критично ниското водно ниво на язовира, продължаващото засушаване в района и минималния приток, отпуснатите води за питейно-битово водоснабдяване са в размер на 0,950 млн. куб. м, отговарящи на условията за много суха година с обезпеченост 95%. Водовземане за други цели не е разрешено. В Перник, заради водната криза е обявено и бедствено положение.

Яз. „Асеновец“ е паднал до завирен обем 8,96 млн. куб. м или под една трета от максималния. Заради намаления приток, който през 2019 г. е за средно суха година и ниското ниво водоема, заявката на ВиК Сливен е удовлетворена с количествата, одобрени в годишния график за средно суха по влажност година с обезпеченост 75%. Разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 1,8 млн. куб. м.


Яз. „Ястребино“ също е с много малко вода.

Съоръжението осигурява питейна вода за гр. Антоново и 18 села в област Търговище. Обемът му е едва 19,412 млн. куб. м или 31,16% от максималното количество.

Според справката на екоминистерството средната запълнямост на язовирите за питейно-битово водоснабдяване доближава две трети от максималния им капацитет. В тях има сумарният завирен обем в тях е 985,3 млн. куб. м вода. На водоемите за напояване тя е 38,7%, за язовирите на хидронеергетиката 67,9% от общия им обем.

Сумарният завирен обем на язовирите с основно предназначение напояване е 1001,3 млн. куб. м, което представлява 38,7% от общия им обем, отчитат още от МОСВ.

Със запълване под 50% са 17 от тях:


„Ахелой“ - 20,84%; „Порой“ - 22,92%; „Бели Лом“ - 44,60%; „Съединение“ - 47,49%; „Ястребино“ - 31,16%; “Горни Дъбник“ - 39,23%; „Сопот“ - 34,69%; „Домлян“ - 21,46%; „Пясъчник“ - 21,10%; „Дяково“ - 36,11%; „Жребчево“ - 34,49%; „Кула“ - 41,61%; „Рабиша“ - 33,54%; „Огоста“ - 32,25%; „Тополница“ - 23,51%; „Тракиец“ - 49,61%; „Камчия“ - 44,39%. Язовирите са едногодишни изравнители, които след края на напоителния сезон се празнят и отново се пълнят през пролетното пълноводие.

По темата: язовири МОСВ
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонт затваря платното за Варна на виадукта край с. Потоп (ВИДЕО)

От понеделник (6 април) се ограничава движението в платното за Варна на виадукта край с. Потоп при 19-ти км на автомагистрала „Хемус”. Движението в близо 2-километров участък, между 18-ти и 20-ти км, ще се извършва двупосочно в платното за София.

В 52 големи язовира са се събрали почти 4,046 млрд. кубика вода

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за ползване на водите на комплексните и значими язовири за месец април 2020 г. МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира. Сумата от наличните в тях завирени обеми към 30 март е 4,0458 млрд. куб. м, представлява 61,3% от сумата на общите им обеми.

Счупен кран на новата тръба остави на сухо половин Перник (ОБНОВЕНА)

Спирателен кран на новия водопровод от софийското село Мало Бучино до Перник остави на сухо 3 квартала и 2 села в общината, научи „Монитор“. По данни на сайта на местното ВиК дружество без вода до отстраняване на аварията остават кв. „Изток“, кв. „Мошино“, кв. „Тева“, с. Бучино и с. Люлин.