4 съвета за лични финанси от звездни татковци

4 съвета за лични финанси от звездни татковци

В живота на всички ни, независимо в кой период или момент, често бащите ни ни дават съвети как да косим тревата, да сваляме жени или дори как да си заглаждаме перчема. Понякога те ни дават съвети и за парите, които обаче невинаги си спомняме. Затова тук ще изредим 4 основни съвета за лични финанси от бащите на известни личности.

  • Започвайте да спестявате отрано

Спестяването е от първостепенно значение, независимо дали заделяте в касичка прасе, или пък гледате как баща ви изсипва дребните от деня в буркан всяка вечер. Моделът, актриса и предприемач Оливия Кулпо си спомня как баща й пътувал разстоянието от Роуд Айлънд до Бостън всеки ден, което му излизало по 20 долара за газ и храна. "За него най-важното бе да събере достатъчно пари за ресторанта си, което в крайна сметка и успя да направи", споделя актрисата.

Заделянето по малко може да спомогне за финансирането на далеч по-големи цели, независимо дали е започването на бизнес начинание, плащането на училищни такси или купуването на кола.

"Започнете да спестяване отрано, започнете с малко и оставете на времето да свърши по-тежката работа", съветва и издателят на "ForbesWomen" Мойра Форбс. Всъщност именно от баща си Стийв тя научава колко важен елемент е времето. "Бях изненадана да видя как редовното спестяване на само няколко долара може да премести десетичната запетая в една спестовна сметка", казва Форбс.

  • Живейте в рамките на бюджета си

Може би един от най-важните съвети в личните финанси е да не излизаме извън рамките на бюджета си. За това говори и бащата на предприемача Марк Кюрбан. Казано с други думи: "Започнете работа и харчете по-малко, отколкото получавате".

Съветът е изключително важен за тези, които вече напредват в своята кариера. Макар да е забавно да се черпите при по-висока заплата или повишение, то е твърде лесно да свикнете с такъв разхитителен начин на живот. Така може да пропуснете истинската полза от допълнителните пари, като повече средства в извънредния ви фонд или в този за пенсия.

  • Подгответе се за бъдещето

Колкото по-рано започнете да спестявате за своето бъдеще, толкова повече пари ще имате впоследствие. Актрисата Кулпо споделя, че баща й Питър я е научил и как да бъде фискално консервативна. "За да може да инвестирам парите си и да ги използвам вбъдеще, да бъда подготвена и да мисля една стъпка напред", казва още Кулпо.

Да си подготвен обаче не означава да не поемате рискове. И все пак, трябва да сме разумни с очакванията си за бъдещето ни. Стийв Форбс, бащата на Мойра, всъщност полчава по няколко евтини акции за всеки свой рожден ден или за Коледа. "От рано научих, че цените на акциите могат както да паднат, така и да се качат", казва още Стийв.

  • Не забравяйте да се забавлявате

И все пак, нужно е да се глезим от време на време. Днес, като зрял човек, Кулпо осъзнава защо баща й е бил толкова стриктен по отношение на финансите: за да може да осигури необходимото на нея и другите 4 деца в семейството. "Смятам, че е здравословно да се глезим понякога", казва Оливия.

Бюджет, в който липсва елементът на забавлението, е абсолютно невъзможен за спазване. Затова и планирайте отрано евентуални развлечения с децата, дори семейни почивки, или пари за нашите собствени хобита.

Източник: forbes.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.