4 от 10 основни храни на едро най-скъпи в Бургас

През последната седмица

4 от 10 основни храни на едро най-скъпи в Бургас

Столицата първенец по цени на брашното и сиренето

4 от 10 основни храни на едро са били най-скъпи в Бургас през изминалата седмица. Това показа справка на „Монитор” в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Столицата става първенец по цените на брашното тип ''500'' и краве сиренето.

Според статистиката за периода 19 - 23 юли замразеното пиле е било на цена от 5 лв./кг в морската столица на страната. След Бургас пък се нареждат Силистра, където бройлерите се търгуват между 3,88 и 4,95 лв./кг, София и Враца - с по 4.70 лв. за килограм. Най-евтино замразено пилешко на едро е можело да се закупи в Пловдив и Хасково. В двата града алтернативата на пуйката излиза по най-много 3,60 лв./кг. Велико Търново за поредна седмица

оглавява класацията при месните продукти в категория кайма смес

с цена от 7,80 лв./кг. Бургас държи първото място още при цените на едро на яйцата - 0,22 лв. за брой, и тези на захарта - 1,65 лв./кг. За врачани сладките кристали са с от 0,03 до 0,30 лв. по-евтини, което нарежда града на второ място по цена на съставката за сладки изделия. В старопрестолната столица Велико Търново пък килограм захар по борси и пазари е вървял по 1,55 лв. Най-евтин се оказва продуктът в Силистра (1,21 - 1,24 лв./кг). В пристанищния град обаче купуват най-скъпо олио - 2,48 до 3,85 лв. за литър. Оризът е четвъртият основен продукт в потребителската кошница, който се е продавал най-скъпо в Бургас - 2,90 лв. за пакет от един килограм. На второ място по висока цена на варивото е Шумен с 2,30 до 2,80 лв./кг. Трета пък е Варна, където ще се наложи да броим между 2 и 2,60 лв. за килограм. В Смолян пък се наблюдават най-ниските цени - 1.65 лв./кг.

Междувременно София става първенец по цени на брашното тип ''500'' и краве сиренето. Задължителният продукт за печивата е достигал до 1,40 лв./кг по столичните борси, докато в Бургас се е търгувал с 0,10 лв. по-малко. С още толкова намалява цената и в Благоевград (1,20 - 1.22 лв./кг). През изминалата седмица старозагорци са си купували продукта на най-ниски цени - 0,73 лв. за килограм, или

двойно по-евтино, отколкото в столицата.

Подобна значителна ценова разлика се наблюдава и в категория ''краве сирене'' - млечният продукт на едро излиза близо два пъти ''по-солен'' на столичани (7,50 - 9,47 лв./кг), отколкото в Добрич (4,24 - 5,67 лв./кг). Другият основен млечен продукт - кашкавалът тип ''Витоша'', е поддържал най-висока цена в Хасково - 13,50 лв./кг, и най-ниска във Варна - 10,12 до 10,20 лв./кг.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.