Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.

Изтичането на мозъци, симптом на многогодишната криза, довела до това, че през 2008-2017 г. над 500 000 души, предимно млади и млади, напускат Гърция и търсят по-голям късмет другаде. Според Асоциацията на бизнеса и индустрията (ΣΕΒ) са необходими серия от мерки, от една страна, за да се предотврати напускането на други от Гърция, а от друга, за да се върнат много от заминалите зад граница.

Проучването на работодателската организация сочи още недостиг в над половината от фирмите на специалисти за внедряване и поддръжка на цифрови технологии. Една трета от предприемачите информират за дефицит и на средни техници в тази сфера.

От ΣΕΒ предлагат на властите 20 мерки за справяне с проблема с недостига на квалифицирани кадри. Сред тях са целенасочени регионални политики, намаляване на данъчната тежест върху производителния труд, създаване на екосистема от инструменти за стартиращи иновации, стимули, чрез освобождаване от данъци и субсидии, за набиране на квалифициран персонал от чужбина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Над 650 български проекта са получили 114 млн. евро по програма “Хоризонт Европа”. Това каза еврокомисарят по иновациите, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта днес. Предложенията бяха подкрепени с 11 гласа „За“ и 6 "въздържали се".