Четири от десет българи у нас са нощували в хотели 4 или 5 звезди, сочат данни от проверката на Националния статистически институт (НСИ) относно функционирането на местата за настаняване през ноември миналата година. Приходите от нощувки през същия период възлизат на 42.8 млн. лв.

Нощувките, регистрирани през ноември миналата година, отбелязват 11.4% ръст спрямо тези през 2018 г. Най-голямо увеличение се наблюдава при 4- и 5-звездните хотели. Чуждестранните гости на страната предпочитат почивки в скъпи хотели, 71.4% от реализираните им нощувки у нас са точно по подобни места. Хотелите 3 звезди приютяват близо 20% от чужденците и малко над 29% от нашенците. По-нискокатегорийните хотели си поделят 8.8% нощувки от чужденци и почти 31% българи.

В края на миналата година у нас са функционирали 1 838 места за настаняване с по повече от 10 легла.

Пренощувалите у нас лица през ноември се увеличават с 11.5% на годишна базаи достигат 413.6 хил, души. Регистрираното увеличение при българските граждани е 12% или 305.9 хил, души, а това при чужденците е 10% до 107.7 хил. души. През изследвания период нашенци са реализирали средно по 1.8 нощувки, а гостите на страната - средно по 2.

Заетостта на леглата по проверяваните места за настаняване скача с 2.5 пункта, спрямо резултатите от 2018 г. Най-висока заетост е регистрирана при висококатегорийните хотели - 31.4 на сто, следват ги 3-звездните с 23.3% и хотелите с 1 или 2 звезди с 16.5 на сто.

12% е ръстът на приходите от нощувки - регистрираното увеличение при нашенци е 17.4%, а при чужденците 5.1 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ангелкова: Хотелите и ресторантите ще имат електронни паспорти

Всички места за настаняване и хранене ще имат свой електронен паспорт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 7-мата годишна среща на Националния борд по туризъм. Една от основните теми на днешната среща на борда ще бъде дигитализацията по отношение на Оперативна програма за иновации и конкурентоспособност.

Безплатни ще са днес музеите в Елена

Музеите в община Елена „Даскалоливница”, Камбуровият хан, църквата „Свети Никола” и къщата музей „Иларион Макариополски” днес ще посрещат туристи без такси, като част от инициативата на министерството на туризма „Денят за вас“.

Туристическият бранш произвежда 12% от БВП

Туристическия бранш допринася за 12 на сто за БВП на България. Това каза заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова у нас по време на среща с вицепрезидента на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (HOTREC) Марк Ван Мюлдърс.