4 момичета се борят за едно място в МУ

4 момичета се борят за едно място в МУ

1 238 кандидати са се регистрирали за полагане на кандидатстудентските изпитите по биология и химия за специалностите медицина, дентална медицина и фармация в МУ-София, които ще се проведат на 3-и и 4-и юли. Средно по 4 момичета и по 2 момчета ще се състезават за едно студентско място, посочват от вуза.

Местата за обучение са разделени на категории „мъже“ и „жени“ в съотношение 50:50 по първо заявено желание, припомнят още от там.

За учебната 2021/22 година в МУ-София ще бъдат приети общо 496 кандидати с бг диплома и 375 чуждестранни граждани. В специалност „Медицина“ редовна форма на обучение са отпуснати 180 бройки по държавна поръчка и 20 платено обучение. В „Дентална медицина“ ще бъдат приети 91 студенти по държавна поръчка и 20 платено обучение. В специалност „Фармация“ редовна форма на обучение местата в държавна поръчка са 120, а платено обучение – 65. За чужди граждани бройките са както следва: „Медицина“ – 200, „Дентална медицина“ – 110 и „Фармация“ – 65.

Общият брой на кандидатите за трите най-търсени специалности в МУ-София е сходен с този от предходните години. „Тази година за първи път подаването на документи беше изцяло онлайн, но това не повлия на традиционно силния интерес към най-старото висше медицинско училище у нас“, отбелязват от вуза.

Оценките от утрешните изпити и класиранията се очакват след средата на месеца. 79 младежи ще използват и двете си оценки от предварителните изпити през май и няма да се явят на редовната сесия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.