4 млрд. лева e брутната добавена стойност в селското стопанство

ПРЕЗ 2020 Г.

4 млрд. лева e брутната добавена стойност в селското стопанство

Брутната добавена стойност (БДС), създадена в отрасъл "Селско, горско и рибно стопанство" през 2020 г. възлиза на повече от 4 млрд. лева. Това става ясно от приетите годишен доклад за развитието на земеделието и обстоен анализ за миналата и прогнозни данни за настоящата година, съобщават от пресслужбата на МС.

В реално изражение тя се свива с 3,3% спрямо 2019 г., което се обяснява най-вече с неблагоприятните климатични условия, довели до понижение на производството на някои от основните земеделски култури, както и с негативните последствия от пандемията от COVID-19. Делът на аграрния отрасъл в общата БДС за икономиката на България нараства с 0,2 процентни пункта спрямо 2019 г., до 4 на сто. Според сезонно изгладените данни, брутната добавена стойност през първото тримесечие на 2021 г. намалява с 10,2 процента на годишна база, а през второто се увеличава с 3,1 на сто.
По предварителни данни, през първото полугодие на 2021 г. нетният износ на аграрни стоки от страната възлиза на 636,4 млн. евро, с 31,8 процента повече спрямо същия период на 2020 г. Водещи групи продукти в структурата на селскостопанския експорт са житните и маслодайните култури, следвани от растителните мазнини, остатъци от хранителната промишленост и приготвени храни за животни, безалкохолни и алкохолни напитки, хранителни продукти, приготвени на базата на житни растения и др. През 2020 г. износът на селскостопански стоки се запазва около нивото от предходната година, докато при вноса се отчита нарастване с 8 процента.
В рамките на 2020 г. по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. са изплатени 815,2 млн. лева, а по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.- около 27 млн. лева.
Подкрепата на земеделските производители с национални средства по държавни помощи през годината е в размер на 349,5 млн. лева.
В доклада са посочени приоритетите и целите на политиката в аграрния отрасъл, мерките и действията за тяхното постигане през 2022 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.