„4 милиона лева са отделени от държавния бюджет за държавна помощ при унищожени на 100 процента от градушките земеделски площи. Досега в България са описани 72 000 декара с такива площи, но работата на терен продължава и тенденцията е те да се увеличат. Реалното изплащане на държавната помощ ще започне най-рано през втората половина на юли“, съобщи в Хасково земеделският министър Десислава Танева.

Министър Десислава Танева откри в Хасково нова противоградна система с 27 ракетни площадки

 „По-високо обезщетение ще получат тези стопани, които са си застраховали площите“, уточни Танева. Тя призова фермерите първо да застраховат посевите си, а не след като се случи злополука, да чакат помощи от държавата.

Министър Танева откри официално новата система за защита от градушки в Хасковски регион и лично посети установката за изстрелване на противо градни ракети край село Войводово.

Системата обхваща единен команден център в Хасково и общо 27 ракетни площадки в Хасковска област.   С новата защитна мрежа общата площ на земеделските площи, които имат надеждна противоградна защита се увеличава с още 1,1 млн. декара. В защитата на област Хасково са инвестирани над 1 млн. лева. Основен инициатор за изграждането на системата беше местният депутат от ГЕРБ д-р Георги Станков.

В България вече са защитени от градушките над една трета от земеделските посеви. Инвестирани са над 13 млн. лева.

„Това че нивата ви е в район с противо градна защита не е пълна гаранция, че няма да има щети от градушки. Системата работи с максимална ефективност до 70-80 на сто, което е нормалната успеваемост и в Западна Европа“, уточниха специалисти.

В нови команден пункт в Хасково вече се получава основно радарна информация в реално време за развитието на облачните системи. На база на информацията се решава кога и колко ракети да се изстрелят към облаците.

Те очакват още тази сряда вечер да се използват ракетните площадки, защото има обявен жълт код за гръмотевици, валежи и градушки в региона.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пилот венча влюбени върху крилото на самолет

Влюбена двойка вдигна венчавка върху крилото на самолет и се превърна в истинска сензация в мрежата. Младоженците Поли и Мартин избраха да си кажат заветното "да" в авиомузея на открито, който се намира не територията на летище Бургас.

Мотори и триколки от Втората световна война акостираха в Кюстендил

Мотори и триколки от Втората световна война, по които едва не личи фронтовашка кал и драскотини от шрапнели акостираха в Кюстендил, за втория ретропарад, организиран от клуб „Дентелетика“.