4 Magic: С много работа и малко късмет човек може да се издържа от таланта си

4 Magic: С много работа и малко късмет човек може да се издържа от таланта си

Четири цветни момичета, всяко от тях с различна магия в себе си, достатъчна, за да създаде приятно объркване навсякъде, където се появят – дори в обикновена боулинг зала. Това в сюжетът на новото видео „Вселена“ на Валентина, Никол, Елия и Елеонор от 4Magic.

Победителките от последния сезон на X Factor са написали сами песента по време на Sofia Songwriting Camp, както и текстът на български е изцяло тяхно дело. До края на годината ще излезе и английска версия на парчето. Режисьор на видеото към е Павлин Иванов – Баш, а зад камерата е Андрей Андреев. Веднага след премиерата на българската версия на песента и клипа поговорихме с момичетата за творческия процес по писане на авторски парчета и за новото им начинание - „В час по интелектуална собственост“.

- Здравейте, момичета. Каква е историята на „Вселена“?

Валентина: Парчето е създадено по време на първия международен лагер за писане на песни у нас. Тази пролет с автори от шест държави се събрахме в планината за една седмица да правим музика и преживяването беше просто вълшебно! Всеки ден бяхме разделени на отбори с различни автори, по стилове, и „Вселена“ се случи докато бяхме в студио с шведката Елън Берг.

Никол: Бяхме в едни финландски къщички в гората, там ни бяха мобилните студия, и Елън влетя с китарата свирейки припева. Направихме песента първо на английски, като до края на годината ще чуете и тази версия.

Елеонора: Българският текст е наш, написахме го в колата на път за участие.

Елия: Има ретро вайб във „Вселена“, който ми е супер любим и мисля, че ще заразява все повече хора и ще ги кара да танцуват.

- Включвате се в кампанията на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) „В час по интелектуална собственост“. Ще си говорите за стойността на правата с учениците в две от училищата по изкуствата в родния ви Пловдив. Защо е добре творците да поставят правата в центъра на своята „Вселена“?

Елеонора: Защото само така имат шанс да променят нещо в отношението на хората към интелектуалната собственост. Като се държат за правата си и говорят за защитата им публично. В България хората масово си мислят, че щом един продукт е нематериален, не можех да го хапнеш или да го облечеш, значи им се полага за безплатно ползване. Това е удар под кръста за авторите, независимо дали говорим за кино, музика, фотография.

Никол: Споменахме Sofia Songwriting Camp. Там с Михаела Маринова и шведите от JeL създадохме парчето Rainbow, което влезе в албум на най-яката женска кей поп банда в момента Twice. Корейският пазар е необятен. Шансовете на българските артисти да пробият навън се увеличават многократно, ако участват като съавтори в репертоар, който се предлага на чужди звезди. Не знам каква ще е съдбата на парчето и дали ще бъде извадено като сингъл, но след време с Михаела ще получим отчисления като автори. Трудът ни ще бъде остойностен.

Елия: В Англия и други държави с по-развит музикален пазар правата са нещо като пенсията на артиста. Не случайно там го има феномена One hit wonder („Чудото с един хит“). Правиш парче, после те забравят, но години наред можеш да живееш от приходите за неговото използване – в медиите, в реклами, от стрийминг платформите, от всеки клик в YouTube.

Валентина: Благодарим на БАМП за поканата! Учила съм от 1 до 4 клас в Музикалното училище в Пловдив, където ще бъде единия час по интелектуална собственост. Продуцентът ни Саня Армутлиева, която води тези часове, ни сподели нещо обезпокоително – в Музикалното училище в София от пълна зала само десетина деца са вдигнали ръка на въпроса „Кой от вас вижда музиката като своя професия?“. Много ни се иска с разговора в тези часове да променим схващането, че образованието свързано с изкуство ти дава само една добра обща култура. Макар и по-трудно, с много работа и малко късмет човек може да се издържа от таланта си в България.

- Превключваме на романтична вълна. Текстът на „Вселена“ е обяснение в любов. Какви качества трябва да притежава един мъж, за да привлече вниманието ви?

Елеонора: Да бъде себе си.

Елия: Да бъде честен, истински. Да умее да изслушва.

Никол: Да има чувство за хумор и да бъде джентълмен.

Валентина: Подкрепям Елия, и за мен е много важна честността и това да си общуваме леко. Така се изгражда доверие.

- В този ред на мисли – кой е най-романтичният жест, който любим човек е правил за вас?

Елия: Споделянето и опазването на най-съкровената ти тайна.

Валентина: Малка бележка под вратата вместо съобщение в социалните мрежи за „добро утро“.

Елеонора: Една усмивка, която говори за чувствата на човека повече от 100 думи.

- Четири момичета в група – всеки добър сценарист би видял в това чудесно начало на сериал, защото жените имат склонността да се обсъждат, да си споделят, да се вкарват в емоционални филми. При вас как е? Кое извън музиката ви държи заедно?

Никол: Ние сме група от 8 години. Пораснахме заедно. Споделяме си всичко, търсим се по всяко време на денонощието за съвет.

Елеонора: Казвали сме го и друг път – извън музиката 4Magic сме като сестри.

Елия: Приятелството ни държи заедно. Да си в група с най-близките си момичета е привилегия.

- Как балансирате между уроците и музиката?

Валентина: Справяме се все по-добре. В началото, като спечелихме X Factor, беше доста трудно – от една страна, заради цялото медийни внимание към нас, от друга заради честите пътувания от София до Пловдив, а после и за отсъствията за участия.

Елия: Учим в три различни училища, но отношението към нас е еднакво – срещаме супер подкрепа и разбиране от преподаватели и съученици. Отношението към нас си остана като към деца, които се развиват с музика.

-Ноември започна с деня на будителите. Кой е най-важният човек за вас, онзи, който е събудил твореца във вас, или е отключил някакъв талант у вас?

Елеонора: Семействата ни. Мама и тате са най-добрите ми приятели. Чуват първи всичко, което им изтананикаме още в много начална фаза.

Валентина: И с мен е така. Баща ми е музикант, а останалата част от семейството ми са хореографи. Израснала съм в репетиционната зала и съм се научила да играя народни танци още преди да пропиша правилно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.